MANDO DIAO släpper första svenska albumet på åtta år

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Att anklaga Mando Diao för att ligga på latsidan vore onekligen orättvist. Tätt inpå höstens utgåva av albumet BANG och deras insats som husband i På spåret släpper kvintetten den 29 maj sitt andra svenskspråkiga album, I solnedgången. Det rör sig om en fristående uppföljare till 2012 års Grammis-vinnare Infruset. Denna skiva med Gustaf Fröding-tolkningar som sålde fyra gånger platina, toppade albumlistan, och där låten Strövtåg i hembygden återfinns, liknar närmast ett nationalmonument med sina över 167 veckor på Svensktoppen.

Med I solnedgången, som blir det tionde studioalbumet i ordningen från den aldrig avtagande framgångssagan Mando Diao, har bandet haft ambitionen att få fram det mänskliga i musiken och i texterna: tonsatta dikter av Karin Boye, Nils Ferlin och Gustaf Fröding uppblandat med sådant som medlemmarna själva eller frontmannen Björn Dixgårds föräldrar har skrivit. Och de har gjort det genom att i Borlänge spela in låtarna på old school-vis: livetagningar med en mikrofon i rummet. Allting klart på fyra dagar.

Först ut är singeln Själens skrubbsår, och bakom låten står sångaren och gitarristen Björn Dixgårds föräldrar, som i många år har skrivit låtar på hobbynivå.

”De skrev den för tre–fyra år sedan, när jag fick höra den första gången tyckte jag den var grym”, säger Björn. ”Den är skriven som en tango och den har lite av det där finska skimret kvar i sig även i vår tappning. Jag hade aldrig tidigare hört det uttrycket, själens skrubbsår, men det är väldigt talande. Texten är universell, handlar inte om någon specifik situation utan om livet. Med åren kommer ju de där skrubbsåren. Vissa blir större än andra, vissa läker och vissa gör det inte.”

I slutet av maj sätter Malmö Live upp musikföreställningen Infruset – själens skrubbsår, som baseras på Mando Diaos storsuccé från 2012. Till föreställningen där Björn Dixgård själv medverkar har bandet också kompletterat med en del nyskrivet. En av låtarna som finns med både i Malmö-uppsättningen och på nya skivan är singeln Själens skrubbsår, som ju har givit namn åt föreställningen, men även några andra av de nya skapelserna.

Mando Diao premiärspelar den nya singeln live nu på lördag den 28 mars i Luuk & Hallberg i SVT1 kl 21.00. Samma dag medverkar dessutom Björn Dixgård som huvudgäst i Sverige! i SVT kl 18.15.

© Birds Will Sing For You

print

Våra samarbetspartners