ELLA BELLA BINGO (Elleville Elfrid)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Atle Solberg Blakseth och Franks Mosvold
Originalröster: Gard B. Eidsvod, Jack Fisher, Oskar Fjeldstad-Bergheim, Summer Fontana, Bjarte Hjelmeland

BETYG: TVÅ
PREMIÄR: 2020-03-27

Det är alltid en utmaning att recensera en barnfilm som främst vänder sig till en målgrupp under fem år. Om jag backar bandet till min egen barndom, så tröttnade jag på Kalle, Musse och Långben tidigt för att långt senare i filmlivet åter vilja återvända till Ankeborg och dess invånare igen.

För att vara rättvis mot en barnfilm kan man inte närma sig med samma kriterier som om målgruppen brydde sig så mycket om foto, dialog och underliggande budskap. Nåja, det sistnämnda får gärna vara ett övertydligt om vänskap och gemenskap som vinnande recept, och det är också röd tråd i den norska barnfilmen Ella Bella Bimba.

På Soltoppen där Ella Bella bor är alla som en enda stor familj bland villor och höghus. Ella Bella har ständigt några bollar i luften och ropar högt Bingo varje gång hon får en snilleblixt. Nu är det tanken på att göra en cirkus för sin bäste vän Henrik som hägrar, men håller på att gå i stöpet när en ny “cool” kille kommer in i bilden och blir bästis med Bellas kompis. Här känner säkert många barn ingen sig i bilden av vänskap, som får sig en törn när en ny spännande hen kommer in i bilen.

Ella Bella är en norsk skapelse (Elleville Elfrid) som tydligen varit en populär tecknad tv-serie på hemmafronten, och som nu alltså fått chansen i det stora formatet. Jag är dock tveksam till att Ella Bella går hem lika stort i de svenska stugorna även om figurerna ofta kan vara färgstarka (i dubbel bemärkelse) och sens moralen att en äkta bästisrelation är som urberget inte direkt talar till filmens nackdel.

Det är möjligt att målgruppen höjer ögonbrynen när jag säger att även en animerad och tecknad film måste ha karaktärer som levererar en provkarta på känsloyttringar som en gång ovannämnda Kalle och Musse gjorde på sin tid.

Skriven 2020-03-27

print

Våra samarbetspartners