ALBERT UNDERZO – Asterix skapare har avlidit, blev 92

Klicka på bilden, för att se hela bilden

När jag var barn ägde jag bara ett Asterix-album. Jag vet inte riktigt varför. Jag hade många album med Lucky Luke, som liksom Asterix skrevs av René Goscinny. Detta berodde nog mest på att min farsa var med i Bonniers Bokklubb och det var Bonniers som gav ut Lucky Luke – och min farsa gillade själv Lucky Luke, så han beställde albumen till mig. Men Asterix, det var något jag lånade på biblioteket.

En orsak till att mina föräldrar inte köpte Asterixalbum till mig (det här kom jag på alldeles just nu) kan vara att det kanske var lite svårare att relatera till Asterix. Jag tyckte att Asterix var en jätterolig serie och att den var jättebra tecknad, men jag undrar om jag som barn på 1970-talet förstod vad serien gick ut på. Vilda västern var fortfarande populärt på den tiden, vi kunde alla relatera till Lucky Luke och hans värld, vi visste vad det gick ut på, vi kände till förutsättningarna.

Uppfattade inte nyanserna som barn

Jag tror aldrig att jag förstod att Gallien var det som skulle bli Frankrike. Samhällssatiren och parodin på franskt beteende gick mig fullkomligt över huvudet. Nu var ju albumen festliga ändå, men de nyanser som gjorde Asterix till en nationalklenod i hemlandet Frankrike uppfattade jag inte. Jag visste att romarna hörde hemma i Italien, jag kände till Egypten – men antagligen trodde jag att Gallien var något slags påhittat vikingarike. Fast det kan också vara så att jag sitter här och dricker mitt kaffe och minns helt fel – det är mycket möjligt att jag fick veta att de tappra gallerna är fransmän.

Asterix debuterade 1959. René Goscinny dog redan 1977, endast 51 år gammal. Idag, 43 år senare, dog seriens tecknare Albert Uderzo, han skulle fylla 93 nästa månad, så vi kan väl inte säga att dödsfallet var oväntat.

Pensionen ledde till ojämn vitamininjektion

Jag har de senaste åren recenserat flera Asterix-filmer och -seriealbum här på JPS Media. Efter Goscinnys död tog Uderzo själv över manusförfattandet. Det gick väl sådär – Morris, som tecknade Lucky Luke, hade bättre tur med sina författare; de som tog över efter Goscinny. Uderzo pensionerade sig från Asterix 2013 och lät duon Jean-Yves Ferri och Didier Conrad ta över. De nya albumen är en aning ojämna, men serien fick trots allt en vitamininjektion, och Conrad tecknar onekligen snyggt. De flesta av biofilmerna har dock inte varit något vidare. Goscinnys klassiska album har jag inte läst på decennier.

Komisk indianserie långt ifrån lika lyckad

Uderzo ritade även några andra serier. När jag var liten hade jag ett skrynkligt album, antagligen inhandlat på antikvariatet Fynd-Shopen, med den komiska indianserien Oumpa-pa. Goscinny skrev denna serie, som producerades mellan 1958 och 1962, och de fem album som gjordes gavs ut av Hemmets Journal 1973 och 1974. 1999-2001 gav Egmont ut tre av dessa på nytt. Oumpa-pa utspelar sig på 1700-talet och jag minns inte speciellt mycket av serien. Den var dock långtifrån lika lyckad som Asterix.

Långlivade Jetpiloter

1959 startade även flygserien Tanguy et Laverdure. Uderzo tecknade, men för manus stod Jean-Michel Charlier, mest känd som Blueberrys författare. I Sverige gav Semic ut fem album 1971-1972, först hette serien Jaktfalkarna här, men från och med det fjärde albumet var serien omdöpt till Jetpiloterna, vilket förvirrade mig som barn. Namnbytet lär ha skett beroende på att TV-serien byggd på serien visades under titeln Jetpiloterna. Jag ägde aldrig något album med serien, men jag minns att en kompis hade ett eller ett par, och jag fascinerades av de snygga flygplansteckningarna. Jag fattade inte att det var samma kille som gjorde Asterix som tecknade. Jean Giraud samarbetade med Uderzo på Uderzos sista album, som kom 1967, och 1968 tog Jijé över tecknandet. Om albumet från 2015 inte blev det sista görs serien än idag, men författare och tecknare varierar.

Tecknade sponoff på Shazam

Goscinnys och Uderzos tidiga samarbeten Jehan Pistolet och Luc Junior har jag aldrig sett, ej heller Uderzos egen serie Belloy från 1948. Till min förvåning upptäckte jag att Uderzo i början av 1950-talet licenstecknade den amerikanska superhjälteserien Captain Marvel Jr (en spinoff på Shazam) för den franska tidningen Magazine Bravo! – dessa avsnitt har enbart publicerats i Frankrike.

Skriven 2020-03-24

print

Våra samarbetspartners