BLOODSHOT

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Dave Wilson
I rollerna: Vin Diesel, Elza Gonzáes, Sam Heughan, Toby Kebbell, Guy Pearce

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2020-03-13

I serieförlagens förlovade land har DC Deadshot och Deathstroke, Marvel Cable och Punisher medan lilla uppstickaren Valiant har Bloodshot. Är medveten om att denna uppräkning av skoningslösa och ibland fysiskt förbättrade antihjältar utgör serienörderi på hög nivå, men det fåtal som har någorlunda koll på sina tecknade världsförbättrare vet säkert vad som åsyftas.

Fast allt det där spelar säkert inte någon roll för de ovetande biobesökande actionfansen. De ser förmodligen bara en cool affisch med Vin Diesel, och nöjer sig med det.

Ray Garrison är den ärrade soldaten som blir mördad av onda legoknektar ute efter hemlig information om hans senaste uppdrag i Kenya. Garrison tvingas dock först bevittna när hustrun blir brutalt ihjälslagen. Där kunde historien slutat, men ”vår” hjälte blir återuppväckt av Rising Spirit Tech, ett företag som arbetar med att skapa cybertekniska förbättringar för inte sällan svårt skadad militärpersonal. Via injektioner med biomekaniska byggrobotar kan kroppen förbättras och byggas upp direkt inför ens blotta ögon.

Så långt är allt någorlunda gott och väl, men när Ray vaknar upp är det med hämnd i sinnet. Han har förvandlats till Bloodshot, och vill avliva de som ändade hustruns liv när väl den initiala förvirringen släppt.

Efter väl förrättas värv programmeras sedan hans minnen om. Minnesbilderna är dock alltjämt tämligen lika. Enda väsentliga skillnaden är att måltavlan är en annan. Allt står med andra ord inte riktigt rätt till på det stora high tech-företaget. De arbetar inte enkom för den amerikanska arméns fromma, skulle man kunna säga. En annan agenda materialiseras gradvis hos dessa livräddare, vilket föga förvånande leder till oundviklig konfrontation.

Så på tal om det här med våld; visst är Bloodshot en tämligen hårdför skapelse. Upphovsmännen har verkligen tänjt på gränserna så mycket det går vad gäller den där irriterande PG-13-certifieringen de amerikanska filmbolagen trängtar efter även när det inte är det minsta vettigt. Vilket man tackar mjukast för. Vi talar i termerna uppmuntrande stjärna i boken här.

Sedan går det inte att komma ifrån att man bjuds på en del häftiga actionsekvenser, typ en hissnande brutal fight i ett hisschakt. Samt en god arselsparkande kvinna i form av Elza Gonzales och inte minst en tillfredsställande skurk personifierad av den alltid sevärda Guy Pearce.

Med andra ord levererar Bloodshot så pass hyggligt att ett medelbetyg är motiverat. Visst, manuset använder sig av de flesta actionklyschor man kan tänka sig, men det du ser är det du får. Fans av genren borde rimligen bli nöjda, och ignorera de smått förutsägbara sågningarna som uppenbarar sig på Rotten Tomatoes.

Skriven 2020-03-17

print

Våra samarbetspartners