CHARTER

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Amanda Kernell
I rollerna: Ane Dahl Torp, Sverrir Gudnasson, Troy Lundqvist, Tintin Poggats Sarri, Johan Bäckström

BETYG: 3
PREMIÄR: 2020-03-13

Amanda Kernell debuterade med Sameblod 2016. En omtalad film och med en lika aktuell historia står hon för både manus och regi i filmen Charter.

Huvudpersonen Alice (Ane Dahl Torp) reser mot publikens bättre vetande till Teneriffa med sina två barn utan pappans Mattias (Sverrir Gudnason) vetskap. Han bor med barnen i den lilla byn Vuollerim, och där tycks alla veta vad som har hänt mellan de bägge föräldrarna.

För alla dessa kalla hatiska blickar som möter Alice talar sitt tydliga språk, hon är inte välkommen och bör ta första bästa tåg tillbaka till Stockholm. Klart är att vårdnadstvisten har nått kulmen och det återstår endast en vecka innan utslaget lär hamna till pappans fördel. Att då dra till Teneriffa känns kanske inte som ett genidrag, men Alice övertalar tonårsdottern Elina (Tintin Poggats Sarri) och hennes yngre bror Vincent (Troy Lundkvist) att packa väskan.

Nu uppstår en mängd frågor, vad försiggår i huvudet och vad försiggår i barnens och pappans tankar. Att vinna fördelar genom mutor och charader går sällan hem hos barn och alla dessa ”om du gör så, blir konsekvensen så” skapar mer hinder än möjligheter. Detta återkommer i hela filmen rakt igenom och frågorna om vad som är rätt eller fel bollas över till publiken.

Som just film håller den hela vägen, men den hade gärna fått vara mer skarp i svängarna. Vissa svar vill man ha, och här öppnar sig den ena och den andra frågan efter vartannat.

Skriven 2020-03-12

print

Våra samarbetspartners