MIKA, My Name Is Michael Holbrook (Republic Records)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Han kom som en glad sprittande popvind för dussinet år sedan med sånger som Relax, Take It Easy, Grace Kelly och Love Today i bagaget. Namnet är förstås Mika eller Michael Holbrook i det civila, något han väljer att framhålla i titeln till detta färska album.

Kommersiell peak 2007 och icke lojala popfans

Alltsedan begynnelsen har sångaren fortsatt göra högkvalitativ kaloririk och upplyftande catchy pop av bästa märke, men den kommersiella peaken nåddes redan med 2007 års debut Life in Cartoon Motion från vilken ovannämnda singlar är hämtade. Därefter har karriären gradvis pekat neråt enligt den normala gången när pop står på agendan. För det är liksom ingen hemlighet att fans av genren långt ifrån tillhör den lojala typen.

Melodistark, lekfull och infallsrik

Vilket är synd. För när nu Mika släpper ifrån sig sin femte fullängdare är det ännu en melodistark, lekfull och infallsrik skapelse man får sig till livs. Det räcker med att lyssna på öppningsspåret Tiny Love för att inse att mannen åter levererat. Att det hela tveklöst låter som Mika är givet, men associationen till Beatles sena sextiotalsproduktion är given.

Oemotståndliga refränger och fina ballader

Detta är dock inte den enda favoriten. Refrängen i sköna soulpoppastejen Dear Jealousy känns till exempel tämligen oemotståndlig. Samma sak kan sägas om den man hittar i Platform Ballerinas där en lightfunky vers mynnar ut i en – vad annars – trallig refräng. Med snygg tjejorienterad körsång, därtill.
Sedan visar Stay High å sin sida ett lättgroovigt handlag i den där popkostymen sångaren alltid varit något av en mästare på att fylla ut.

Men den numera trettiosexårige popsmeden får faktiskt ur sig en och annan ballad också. Som den fina akustiska Paloma och Ready to Call This Love, en varm uppmaning om att låta kärleken ta tid för att mogna, men ändå lita på känslorna och uttrycka den när säkerheten på dess genuinitet väl finns där.

Klädsam mognad under den färgstarka ytan

Summa summarum får man alltså säga att Mika har gjort det igen. Mannen har från dag ett gjort livsbejakande luftig och flott pop präglad av både tidlöshet och en vinnande personlighet. Men nu kan även en klädsam mognad noteras under den färgstarka ytan. Fast Mika är förstår ändå alltjämt mestadels en uppspelt glädjespridare som ger termen livsbejakande ett musikaliskt ansikte. Det om något utgör denna nya sångsamling ännu en bekräftelse på.

2020-03-11

print

Våra samarbetspartners