JONI NYKÄNEN & JOHANNES SELÅKERs debut är en helt unik spänningsroman

Klicka på bilden, för att se hela bilden

En serie brutala mord skakar en mellansvensk bruksort. Finns det en koppling mellan offren? Och till orten och dess invånares mörka historia?

Rutinerade kvällstidningsreportrarna Joni Nykänen och Johannes Selåker debuterar som författare med Förstfödd – nordic noir möter True Detective.

I norra Finland år 1945 självantänder en soldats kropp i slutskedet av ett farligt uppdrag. Elden förintar en finsk by och föder ett djupt hat i en brännskadad mans hjärta.
Sju decennier efter tragedin äger flera brutala mord rum i Bruksfallet, en mellansvensk ort präglad av avfolkning och förfall. En utbredd rädsla blottar djupa sprickor i invånarnas relationer. Ett äldre par har förlorat kontakten med sin dotter Aino, som valt att leva utanför samhället.
En ung frilansjournalist med smak för piller och en ålderstigen polis med liberal syn på lagen är alltid steget efter i jakten på den som dödar. Till slut väljer en grupp mäktiga män att ta lagen i egna händer, när en dömd mördare återvänder till byn. När Aino försvinner tvingas föräldrarna konfrontera det som gömmer sig i mörkret och släktens mörka historia som ingen slipper undan.
Förstfödd är en suggestiv thriller i samma anda som True Detective och Fargo men också en berättelse om en familj i upplösning och hur långt man är beredd att gå för att skydda de sina.

Om författarna:
Joni Nykänen, född 1979, är journalist med flerårig bakgrund på Aftonbladet och utbildad filmvetare.
Johannes Selåker, född 1987, är journalist med bakgrund som bland annat nyhetschef och biträdande nöjeschef på Expressen samt nöjesreporter på Aftonbladet. I dag arbetar han på Aller Media.

Sagt om Förstfödd:
”En helt unik spänningsroman som stannade kvar i mig långt efter att jag slutat läsa. Den berörde mig på djupet.”
– Pascal Engman
”Kan rekommendera Förstfödd… Intressant, spännande, annorlunda … konkret och handfast skriven, men ändå med känsla för den här gamla bruksorten. Den här tycker jag ni ska läsa!”
– Jennifer Wegerup
“En spännande story med komiska inslag.”
– Stefan Sauk
“Den här har jag väntat på så länge!”
– Frida Boisen

Författare: Joni Nykänen och Johannes Selåker
Titel: Förstfödd
Format: Inbunden
ISBN: 9789178353309
Släppdatum: 11 mars 2020

© Bokfabriken

print

Våra samarbetspartners