TIVOLIS SOMMERKLASSISK 2020 – programmet är klart

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Store stemmer, violineufori og dansk nostalgifest til SommerKlassisk i Tivoli 2020

Tivoli byder sammen med Tivoli Copenhagen Phil velkommen til 54 koncerter og en sæson spækket med klassisk musik i verdensklasse. I år er der særligt fokus på stjerneviolinister, besøg af store stemmer og internationale orkestre. Der er fejring af Beethoven med den verdensberømte pianist Krystian Zimerman og det helt nye koncept Drømmespil, hvor skyggedans og musik kombineres. Der er noget for alle på programmet, som også indbefatter operafestival og Syng med-koncerter med Stig Rossen og Annette Heick. Sæsonen starter med rød løber og gåsehudsfremkaldende sceneoptræden, når den svenske sopran Cornelia Beskow åbner det klassiske musikbal med Wagners Wesendonck-lieder i Koncertsalen 29. maj.

Underdirektør for Kultur i Tivoli, Frederik Wiedemann og musikchef for Tivoli Copenhagen Phil, Peter Lodahl udtaler:
“Tivoli er for alle, og det gælder også vores Sommerklassisk, som igen i år byder på koncerter af højeste kvalitet, hvad enten du er en erfaren koncertgænger eller gerne vil opleve klassisk musik live for første gang. Sæsonen byder blandt andet på koncerter med Tivoli Copenhagen Phil, internationale orkestre, store violinister og sangere foruden flere populære syng-med-koncerter med blandt andet Stig Rossen i spidsen. Som noget helt særligt i år præsenterer vi den verdensberømte pianist Kristian Zimerman som solist i samtlige Beethovens fem klaverkoncerter i anledning af komponistens 250 års fødselsdag. Vi glæder os også til at fejre Tivolis egen fødselsdag i august med operette og wienermusik i verdensklasse.”

Fejring af Beethoven
Beethoven skabte mesterværker, der i dag, 250 år efter hans fødsel, stadig bevæger og skaber beundring for hans musikalske genialitet. Fire dage i juli står den verdensberømte polske pianist Krystian Zimerman for at fejre Beethoven i Koncertsalen. Der skal noget til at få Zimerman ud af det lydisolerede øvelokale, han har bygget hjemme i villaen nær Basel, hvor han gerne øver sig døgnet rundt på sit specialbyggede flygel for at opnå 100 procent perfektion og fordybelse. Sammen med dirigenten Grzegorz Nowak inviterer Zimerman til fire dages fejring i juli med alle Beethovens fem klaverkoncerter i selskab med Tivoli Copenhagen Phil.

Store stemmer
Der er lagt op til rød løber og gåsehudsfremkaldende sceneoptræden, når den svenske sopran Cornelia Beskow åbner det klassiske musikbal med Wagners Wesendonck-lieder i Koncertsalen 29. maj. Det er årets første koncert med Tivoli Copenhagen Phil.
Stjernetenoren Laurence Brownlee begejstrer hele verden med sin stemme og er efterhånden fast gæst i Tivoli. I år står han på scenen med en anden stjernestemme, der mestrer hele spektret: sopranen Sarah Coburn. De synger sammen operaen Lucia di Lammermoor, der opføres koncertant.
I august viser den unge fransk-danske sopran Elsa Dreisig publikum, hvorfor hun modtog 500.000 kr. med Kronprinseparrets pris sidste år. Sammen med Kammerorchester Basel og dirigent Riccardo Minasi leveres et sandt festfyrværkeri, som udelukkende består af toner af Mozart. Andre store sopraner er Patricia Petibon som solist med La Cetra. Bo Skovhus, baryton, der prises som en af vor tids største liedsangere, og den herboende russiske stjernesopran Yana Kleyn er de store stemmer til Tivolis fødselsdagskoncert 15. august.

Dansk førsteopførelse af moderne mesterværk
Malmø Opera opfører amerikaneren David Langs anmelderroste opera Prisoner of the State, der er komponeret med udgangspunkt i Beethovens Fidelio. om en desperat kvindes forsøg på at befri sin mand fra politisk fangenskab. Det er kun et år siden uropførelsen i New York. Den nutidige fortælling om universel uretfærdighed er blevet udråbt til at være et moderne mesterværk af et enigt anmelderkorps.

Russiske giganter
I august er der russisk fest i Koncertsalen, når Tivoli Copenhagen Phil skruer op for Rakhmaninov, og festen fortsætter med Russian State Symphony Orchestra og Tjajkovskij med Vladimir Jurowski i front.

Nyt koncept: skyggedans & musik
Tivoli inviterer alle Havens gæster til en poetisk pause i hverdagen med det nye koncept Drømmespil, der består af 14 koncerter over en uge. Drømmespil er et nyt tiltag i Tivoli, hvor et ensemble spiller populær kammermusik, mens to dansere giver musikken liv som silhuetter på en skærm. I forbindelse med Drømmespils-koncerterne overrækkes Folmer Jensens musiklegat for ottende gang mandag den 13. juli klokken 16 i Tivolis Koncertsal. Brødrene Nicholas og Jonathan Algot Swensen er modtagere af årets legat og spiller til flere af koncerterne, der er gratis for alle Havens gæster.

Violinister i verdensklasse
Der er særligt fokus på strygere i år med stjernebesøg fra hele verden. Det taiwanesisk-australske Youtube-fænomenet Ray Chen, der er kendt for sine violin-gimmicks, prøver kræfter med Bruchs violinkoncert, og finske Paavo Järvi dirigerer det verdensberømte orkester Tonhalle-Orchester Zürich. Tyske Arabella Steinbacher, en af nutidens førende violinister, spiller De fire årstider, et godt sted at starte for dem, der aldrig har oplevet klassisk musik før. Den græske violin-troldmand Leonidas Kavakos, der modtog Sonnings Musikpris i København i 2017, fejrer Beethoven i Koncertsalen. Danske Nikolaj Szeps-Znaider viser, at vi også kan byde på violinstjerner herhjemme.

Hyldest til danske traditioner
Det bliver ikke meget mere dansk end Tivolis Syng med-arrangement Grundlovsdag 5. juni. Sankt Annæ Pigekor synger for, mens Tivoli Copenhagen Phil spiller, og Kirke- og Kulturminister Joy Mogensen kommer forbi som dagens gæst. En anden dansk tradition fejres med Sankt Hans-event i Tivoli med Midsommerkoncert, hvor Københavns Drengekor sammen med Dreamers’ Circus synger sange under overskriften Skærsommernatsdrømme. Der bliver for alvor skruet op for nostalgifesten, når der er Syng med og Melodi Grand Prix-tema med Annette Heick. Sidste år sang 1100 publikummer med, da Stig Rossen introducerede Tivolis nye Syng med-koncept, og i år står den tidligere Melodi Grand Prix-deltager på scenen igen sammen med Christina Boelskifte og får hele salen til at synge med på kendte musicalhits.

Tag børnene med
Silja Okking, kendt som børne-tv-vært fra Ramasjang, står for at starte festen for de yngste gæster under Tivoli Børnefestival 21. maj, hvor der er to Syng med-koncerter for børn i Koncertsalen. Musikken rykker ud på Plænen 22. august, når CPH Opera Festival og Tivoli Copenhagen Phil giver publikum mulighed for at opleve opera for første gang.

Fri adgang til koncerter
Der er muligheder for at få fri adgang til at nyde musikken med to Syng med-koncerter for børn, 14 drømmespilskoncerter og to koncerter med Tivoli-Garden, når man har betalt entré til Tivoli. Tivoli støtter også op om udbredelsen af den klassiske musik med 12 Con amore-koncerter, som der er fri adgang til, når man har Tivolikort.

Den klassiske musik i Tivoli
Tivoli er den eneste børsnoterede virksomhed i verden med eget symfoniorkester. Copenhagen Phil, der i dag er landsdelsorkester for hele Sjælland, kan skrive sin historie tilbage til 1843, hvor Georg Carstensen åbnede Tivoli i København. Til at forestå musikken i Tivoli engagerede Carstensen den populære komponist og dirigent H.C. Lumbye og dennes orkester: “Det Lumbyeske Selskab”. Selskabet bestod af 22 musikere og spillede hovedsageligt “koncerter à la Strauss”. Lige siden har orkestret spillet i Tivoli hver sommer. I 1848 vendte den berømte komponist og dirigent Niels W. Gade hjem fra Leipzig, hvor han bl.a. havde været dirigent for det berømte Gewandhaus-orkester. Gade satte fart i koncertlivet i København, og Tivoli-orkestrets musikere blev fast stamme i vinterens koncertorkestre. Tivoli styrkede fra årsskiftet samarbejdet med Copenhagen Phil, som står for at planlægge SommerKlassisk-programmet fra næste år.

Om Peter Lodahl:
Peter Lodahl, (født 7. januar 1974) i Herning tiltrådte som musikchef for Copenhagen Phil i august 2019 efter tre år som festivaldirektør for CPH Opera Festival. Bag sig har han en international karriere som operasanger ved bl.a. Det Kongelige Teater og flere af Europas største operascener.

© Tivoli

print

Våra samarbetspartners