LIANE MORIARTY, Nio främlingar (Albert Bonniers Förlag)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Författare: Liane Moriarty
Originaltitel: Nine Perfect Strangers
Översättning: Anna Strandberg
Antal sidor: 496
(Albert Bonniers Förlag)

Liane Moriarty är den australiensiska succéförfattaren som ligger bakom succéserien Big Little Lies på HBO.

Moriartys nya roman Nio främlingar filmatiseras för Hulu under titeln Nine Perfect Strangers.

Showrunner är liksom på Big Little Lies David E. Kelley och initiativtagare och producent är återigen den prisbelönta australiensiska skådespelerskan Nicole Kidman, som även denna gång kommer att inneha en huvudroll. Rollen som Celeste Wright i Big Little Lies gav Kidman både en Emmy och en Golden Globe för bästa kvinnliga huvudroll. Inför filmatiseringen av Nio främlingar har Kidman lagt vantarna på rollen som den vackra och mystiska Masha Dmitrichenko, som driver ett hälsohem med mycket oortodoxa metoder …

Färgstarka karaktärer
.
Nio främlingar är en roman som verkligen har samma typ av färgstarka karaktärer som Big Little Lies, samma typ av humor och samma sätt att långsamt nysta upp människors hemligheter.

Slutet på boken serverar twist på twist – och när man tror att boken är över så finns en sista PS-överrakning serverad på det allra sista uppslaget.

Titeln Nio främlingar syftar på att nio olika människor ska ta in på samma exklusiva behandling på ett hälsohem. En behandling som ska ta tio dagar och som beskrivs som “transformerande”.

Tid för att ladda batterierna

Den bästsäljande romanförfattaren Frances Welty förväntar sig att koppla av och ladda batterierna under sin tio dagar långa vistelse på Tranquillum House. Promenera i det vackra landskapet, meditera under stjärnorna, simma i den fina poolen, avnjuta lyxiga spa-behandlingar, äta gott, lära känna nya intressanta människor … Frances är inte sådan att hon är intresserad av att gå ner i vikt. Eller av att transformeras. Livet är ganska bra som det är …

Det är Frances som vi inledningsvis får följa, men sedan får vi lära känna de andra åtta “främlingarna” som titeln syftar på. Två gifta par, varav ett av par har tagit med sig sin tjugoåriga dotter Zoey (dessa personer kan alltså inte sägas vara främlingar för varandra) och tre singlar: en pensionerad fotbollsspelare, en utsliten frånskild fyrabarnsmamma och en framstående skilsmässoadvokat som årligen unnar sig lite detox från partydroger på ett lyxigt spa.

Vänskapsband och antipatier bildas snabbt

Frances och Zoey blir snabbt bästa vänner och bildar en “pakt” och även bland de andra deltagarna uppstår snabbt vänskapsband och attraktioner eller missförstånd och antipatier.

Nu blir inte vistelsen alls som någon av de nio förhoppningsfulla kunderna hade tänkt sig. De hade ingen aning om att alla obligatoriska smoothies spetsas med LSD … Och de hade inte heller väntat sig att behöva genomlida ett Escape Room liknande scenario, där de måste lita på varandra och samarbeta för att över huvud taget överleva …

En skicklig mix av olika genrer

Det här är en roman där bladen praktiskt taget vänder sig själva – man vill hela tiden vidare. Roligt, rörande, sorgligt, humoristiskt, grymt spännande och på gränsen till skräckthriller … Liane Moriarty kan verkligen konsten att mixa olika sorters känslor och olika genrer på ett lyckat sätt.

Med ett rikt persongalleri och med många hemligheter och lögner – både stora och små – verkar det vara laddat för en ny succéserie i stil med Big Little Lies. Och efter att ha läst den här boken kommer du aldrig att se på hälsotrender och hälsohem på samma sätt igen …

Skriven 2020-03-02

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners