OM JONAS, JESUS, GIOACCHINO OCH MARTIN

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Käre Tor Jonas,
Du skriver att det inte är så förfärligt roligt att vara född på självaste juldagen och att bara på grund av denna olyckliga omständighet, endast få hälften så många presenter på årsbasis, än alla andra som föddes på årets övriga dagar, då dina julklappar samtidigt även är födelsedagsklappar. Du kräver en vänsterpartistisk rättvisa för samtliga som är födda den 25 december.

Käre Tor Jonas,
Jag tror inte att du har något att beklaga dig över. Jesus var också född den 25 december, och trots att han liksom du var missnöjd med det mesta i det samhället han bodde och verkade i, sin födelsedagsdag klagade han aldrig på. Och betänk, att han föddes i ett stall där hans föräldrar Maria och Josef, inte hade någon tillgång till skriften ”föda i bilen på väg till BB – vad gör man om bebisen vill komma ut innan man har hunnit till förlossningen?”

Nu skall du höra käre Tor Jonas: Gioacchino Rossini föddes år 1792 och det på en sällsynt njugg dag, nämligen den 29 februari. Detta olustiga öde påverkade honom så pass starkt att han skrev operan La Cenerentola efter Charles Perraults i övervägande del sorgliga sagan Askungen. Och tro inte att några gunstiga trollduvor kom till hans undsättning.
Så han komponerade operan Den tjuvaktiga skatan, i vilken den tjuvaktiga kråkfågeln fick stå som symbol för hans osälla födelsedagsdatum som berövade honom alla de potentiella, underbara födelsedagspresenter som han årligen kunde njuta av under sina 76 levnadsår, men som han bara fick var fjärde år.

Och eländet slutar inte här käre Tor Jonas. Lyssna på detta: Min kompis Martin Suter är född i Schweiz. Han levde samma normala liv som alla vi andra framgångsrika författare. Men plötsligt och helt oväntat flyttade han till Guatemala. Jag undrade, ”varför Martin, varför flyttade du?”

”Eftersom jag är född på skottdagen, det vill säga den 29 februari. Det är som att matas med inget annat än hålen från en Emmentaler”, exploderade han och fortsatte: ”Ett år är ett skottår om det är jämnt delbart med 4. Undantag är år som är delbara med 100. Är du med? Och inte lättar det på saken att det finns undantag från undantaget, de som bjuder på dem år som jämnt är delbara med 400 och vilka då blir skottår trots att de också är delbara med 100. Så, med andra och nästan lika tårdränkta ord, inte nog att jag fyller år bara var fjärde år, jag kommer dessutom berövas födelsedagskalas även år 2100, 2200, 2300 och 2500. Stackars, stackars jag.”
”Men på vilket sätt är det bättre i Guatemala”, undrade jag.
”Jag fick ett nytt pass här. Och enligt det, är jag född den 25 december. Så jag får dessutom gå i pension tre månader tidigare”, svarade han.
Man skal tage det onde med det gode, som jag skrev i en känd tv-serie. Är du med, käre Tor Jonas?

Klicka här för köp av och information om artikelförfattaren Vladimir Oravskys böcker.

© Vladimir Oravsky

Skriven 2020-02-26

print

Våra samarbetspartners