THE GENTLEMEN

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Guy Ritchie
I rollerna: Matthew McConaughey, Charlie Hunnam, Henry Golding, Michelle Dockery, Jeremy Strong, Hugh Grant

BETYG: FEM
PREMIÄR: 2020-02-26

Benämningen gentlemän används även för att skilja damer från herrar så varför inte kliva in i en engelsk värld med utsökta cigarrer, femtiotusenkronors whisky och en jäkla massa fighting. Biobesökaren får åka med i den undra världen som rör sig i den övre, och med Guy Ritchie som chaufför blir det extremt mycket åka av. Fast utan pardon till kvinnliga medpassagerare. Det skall här och nu påtalas att detta är ingen sexistisk film. Det är klassisk action där även kvinnor ger svar på tal i Ritchies karakteristiska berättarteknik med sylvassa repliker som accentueras av en rak höger.

Den självskolade amerikanske marijuanakungen och entreprenören Mickey Pearson (Matthew McConaughey) funderar på att trappa ner sitt anglosaxiska imperium. Men att dra sig tillbaka som förmögen bundsförvant till den luspanka adeln på den engelska landsbygden kräver en pålitlig stab av yrkesmän.

Karaktärerna, kostymerna och detaljerna är skapade med omsorg och Ritchie rör sig obehindrat fritt i den här genren. Det märks att han befäster hantverket. Mycket känns igen från hans tidigare verk, men det är en fröjd att få följa med i en smart dialog som tillskrivs den slitne journalisten Fletcher (Hugh Grant) i en åtsittande knarrig läderjacka och engelskt garnityr. Fletcher lägger upp sina iakttagelser och sin intrig i ren utpressning mot Mickey Pearsons högra hand Ray (Charlie Hunnam) och vi får nöjet att åka med i bisarra tvister inkorporerade i ett mentalt pokerspel.

Ritchie är känd för ändra repliker direkt vid tagningen eller ”justera” scener som frångår manus. Det får skådespelarna att bli ännu mer levande och alerta. (Eller kanske förbannade.) Till exempel de fyrtiofem sidorna monolog mellan Hugh Grant och Charlie Hunnam inlästa och filmade på fem dagar, vilket tog sin lilla tid att lära in. För att sen ändras på inspelningsplatsen till de bägges förtret.

Resultatet blir dock magnifikt, och lika intressant att ta del av berättelsen mellan de bägge är att få se Coach (Collin Farrells) underbara metoder att leda sitt toddlergäng från boxningsklubben i sina fantastiska träningsoveraller. Guy Ritchie må ha sin speciella stil och gynnsamt är att den bara blir bättre och bättre.

En actionfemma!

Skriven 2020-02-26

print

Våra samarbetspartners