GOO GOO DOLLS, Miracle Pill (Warner Records)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Goo Goo Dolls inledde en gång i tiden karriären i egenskap av alternativt rockband i mitten på åttiotalet. Länge harvade man på och det gick väl i ärlighetens namn sådär. Även om det är ett faktum att det så smått började röra på sig med fjärde albumet Superstar Car Wash. Uppföljaren A Boy Named Goo gick ännu bättre och sålde i slutänden dubbel platina hemma i USA, Något som till stor del kan härledas till framgången med singeln Name, som blev en topp-5 hit 1995.

Sålde i fem miljoner exemplar

Fast inget hade förstås kunnat förbereda den dåvarande trion på framgången med Iris. Denna smekande akustiskt färgade ballad i förekom på ljudbandet till den tjusiga Nicolas Cage-/Meg Ryan-rullen City of Angels, och blev – får man förmoda – delvis tack vare detta en präktig världshit. Det tillhörande albumet Dizzy Up the Girl – som för övrigt innebar det definitiva stilskiftet – i sin tur, sålde uppskattningsvis i närmare fem miljoner exemplar världen över.

Gratisstreaming ett hån

Därmed tar vi raskt ett hopp till våra dagar, men låt mig ändå påpeka det uppenbara; Goo Goo Dolls har aldrig kunna återupprepa framgångar på samma nivå igen. Föga förvånande, får man väl säga. Så brukar det vara för de flesta band. De når en kommersiell peak som förväntas sätta en ny standard, och glider därefter sakta men säkert neråt. Dessutom är som bekant inhandlande av fullängdsalbum knappast flavour of the month i dessa dagar av skamlös gratisstreaming – jag vet vad ni tänker här, men för mig är hundra spänn i månaden att likställa med ett hån mot alla som skapat musiken, och det samma som gratis.

Borde slicka i sig med hull och hår

Fast ingen borde kunna förneka att Buffalobandet – som numera officiellt är en duo bestående av de två medgrundarna, leadsångaren och gitarristen Johnny Rzeznik och likaledes sjungande basisten Robby Takac – har fortsatt på den inslagna vägen sedan Dizzy Up the Girls dagar och levererar stadigt starka album som klassisk amerikansk softrockradio inte sällan har omfamnat.

Vilket bara är logiskt. Det räcker med att lyssna på nya verket Miracle Pill för att inse detta. Inga jämförelser i övrigt för egentligen är skillnaderna tämligen stora, men folk som uppskattar kollegor som Lifehouse, Maroon 5, Matchbox 20 och Train borde rimligen slicka i sig det här med hull och hår.

Varje sång framstår som en hit

För det här är ett närmast lysande album. Melodierna sitter som smäck och bärs fram i vare läge fram av den fingertoppskänsligt luftiga produktionen och Rzezniks småhesa uttrycksfulla röst. Varje sång framstår dessutom med några få undantag som en hit. Singeln och tillika stötiga anthemartade singeln och tillika titelspåret Miracle Pill om att börja om är bara ett exempel. Fearless, denna upplyftande skapelse om att lyfta sig från sitt mörker är en annan, den svärtade kärleksdängan Indestructible en tredje och avslutande Think It Over en fjärde och så vidare.

Fans av gamla råbarkade tongångar har inget att hämta

Samtidigt blir det aldrig mer vemodigt än i Autumn Leaves, en pianoballad med livets oundvikliga föränderliga vindar i fokus medan akustiska Over You är det närmaste duon kommer till något som skulle kunna betecknas som alternativt. Fast bara så att nu inte någon missförstår något här; gamla fans som röjde till de råbarkade punkiga tongångarna på den självbetitlade debuten och dess sisådär två eventuellt tre uppföljare har ingenting att hämta på Miracle Pill.

Som om det ska behöva nämnas. Sell out-argumentet florerar programenligt på YouTube i kommentatorsfälten under de tidiga låttitlarna. Hardcorefans som varit med från början förlåter som bekant sällan en kursändring.

Stora hookar och öppenhjärtig lyrik andas livsglädje

Fast med detta sagt; alla de som hängt på från Name, Iris och framåt kan vara förvissade att bandet alltsedan dess hållit den kreativa flaggan högt, och Miracle Pill är den senaste bekräftelsen på detta. Den snygga, men aldrig överlastade ljudbilden, de stora hookarna, den öppenhjärtiga lyriken, och så vidare. Allt bidrager till en upplyftande helhet, som andas inspiration, livsglädje och faktiskt också framtidstro. I alla fall när alla hindrena är avklarade.

Skriven 2020-02-26

print

Våra samarbetspartners