HÄLLAS, Plan B, Malmö den 22 februari 2020

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Fantasyrock med progressiva inslag samt premiär i ny lokal både för band och recensent

Det blev premiär både för att se Hällas och deras framträdande i Plan B:s nya stora lokal. Hög mysfaktor och mycket folk denna tämligen blåsiga lördag. Från att vara en svartklubb har Plan B gått från att vara ett hål i väggen och hemmasnickrade möbler av träpallar till att bli en etablerad bandbokare. Tydligen ganska många som valde bort Mellohysterin då det blev tämligen fullt i lokalen och knökatrångt framför scen.

Capeklädda män och lasereffekter

På scen stod de capeklädda männen och med knivskarpa lasereffekter öppnade bandet med Acension från nya plattan Conundrum, som släpptes bara för några veckor sen. Dock kom frågan med en gång, var sångarens mikrofon påslagen? Man kunde med svårighet urskilja att han sjöng med det var inte mer heller. Lite trist att det var likadant genom hela konserten. Tror ju inte att bandet själva ville ha det så. Även keyboarden låg långt bak i den murriga ljudbilden och jag hoppas verkligen att de annars har ett bättre liveljud. Annars hade jag bett dem byta ljudtekniker.

Spännande mix men ändå väldigt eget

Musikaliskt vet jag inte riktigt var jag ska placera bandet. Är det hårdrock från 70-talet? Är det AOR från 80 talet? Är det lite progressiv rock? Svaret är ja på det mesta, det är en cool och väldigt egen blandning av diverse stilar som mixats ihop och nu kommit ut under Hällas flagg. Det är tvåstämmiga gitarrsolon långa instrumentala partier samt då tvära kast med olika teman. De man kunder höra av keyboarden vittnade om att här var det intressanta kompositioner. Lyssnar man på nya plattan har den massor med snygga melodier och orgelsoundet får mig flera gånger att tänka på tidiga Uriah Heep-plattor.

Låtar med hitpotential

Kan bara beklaga att jag inte exakt koll vilka låtar de framförde, men att de körde ett par tre från nya plattan, det berättade sångaren och tillika bassisten Tommy Alexandersson. Carry on har allt för kunna bli en hit. Envist gitarriff och snygg sångmelodi. Oavsett verkade publiken har lyssnat mycket då det sjöngs med för fulla muggar.

Star Rider från förra plattan framfördes självklart och tack vare framgångarna med denna låt har bandet fått rejält med spelningar och blivit ett namn på allas läppar. 2019 spelade de på Sweden Rock och fick då förmodligen ytterligare ett lyft.

Spotify blir räddningen

Då detta band lät så intressant kan jag varmt rekommendera att lyssna på deras utgivningar. Om man nu inte vill springa och köpa alla albumen är ju Spotify en variant, vilket jag gjort under ett antal timmar nu. Bandet har närmare 70,000 lyssningar i månaden så visst har de en publik. Sen ska man absolut stötta bandet med att köpa deras alster på vinyl eller varför inte kassett som undertecknad gjorde. Samt att går man och ser de när de kommer igen. Och hoppas då på att de har lite bättre ljudbild.

Och som de själva presenterar sig: Beware of the Mighty Hällas.

  • Hällas - Foto: Zoran Cullibrick

Skriven 2020-02-23

print

Våra samarbetspartners