R.J. PALACIO, Undret (Brombergs Förlag)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Författare: R.J. Palacio
Originaltitel: Wonder
Översättare: Ulla Danielsson
Antal sidor: 335
(Brombergs Förlag)

Wonder (Undret) är en tänkvärd, välskriven och charmig saga där en bättre, fördomsfri värld är möjlig att uppnå. Det är en sällsynt lyckad debutroman om en liten pojke som heter Auggie, som inte är som alla andra … Wonder blev omgående en världssuccé, översatt till ett 30-tal språk och filmatiserad med Jacob Tremblay (Room, Good Boys) i huvudrollen som Auggie.

Rollen som bäste vännen Jack Will gick till en annan duktig barnskådespelare, Noah Jupe (Le Mans ’66) och Auggies föräldrar spelas av Julia Roberts och Owen Wilson, som redan var fans av bokförlagan och som lockades av en bra, filmisk story.

En på miljonen

Ibland kommer en unik debutroman som verkligen är “en på miljonen”, ett underverk när det gäller värme, humor och en gripande story. Wonder har kommit ut på svenska på Brombergs förlag med titeln Undret.

Huvudpersonen är ett medicinskt under — i universums genetiska lotteri har ett antal faktorer kombinerats och August “Auggie” Pullman har fötts missbildad och efter en serie av operationer och massor av plastikkirurgi är han så “normal” han kan bli. Vilket är långt ifrån normal.

Efter att hela livet ha haft hemundervisning får den tioårige Auggie börja mellanstadiet och hans öknamn blir “zombieungen”. Den som nuddar honom drabbas av Pesten – en variant av Ostnudden i den populära amerikanska barnboken Dagbok för alla mina fans. Men vad är värst – folk som visar sin avsky direkt eller folk som låtsas vara vänliga och “tycker synd om”?

Alla har sin egen unika röst

R.J. Palacio fångar ungas tal, tankar och dialog på pricken och det gör även översättningen av Ulla Danielsson. Dessutom får varje barn, vars perspektiv presenteras i boken, sin egen unika röst – vare sig det gäller tioåringar eller femtonåringar.

Charles Dickens sa “let them laugh, let them cry, let them wait”. Den här romanen låter läsaren både skratta och gråta – och man väntar förtvivlat på ett lyckligt slut för de inblandade karaktärerna, fast man inte kan förstå hur det ska gå till.

Handlingen utspelar sig i USA. Mobbing drabbar över 13 miljoner amerikanska barn varje år. Dokumentärfilmen Bully visar hur hänsynslös mobbingen är på amerikanska skolor och hur ofta utgången blir självmord eller åtminstone mentala och sociala ärr för livet.

Hur ska Auggie med sitt speciella utseende undvika ett Bully-öde?

R.J. Palacio lyckas skapa en positiv, dramatisk berättelse i en genre som brukar karakteriseras av tragedi och melodrama.

Humorn är essentiell när det gäller att ta sig an tuffa ämnen som missbildningar och mobbing och klasshierarkier.

Skiftande berättarperspektiv

Berättarperspektivet skiftar mellan huvudpersonen Auggie och andra personer i hans närhet:

– Systern Olivia, som hela tiden får leva ett skuggliv eftersom all energi från föräldrarna går åt till den sjuke lillebrodern. Hennes föräldrar märker inte ens att hon har blivit utmobbad och utfrusen av sina tidigare vänner.

– Vännen Summer, som gör allt hon kan för att göra Auggies liv lite lättare.

– Vännen Jack Will, som man inte vet om han är en falsk eller äkta vän. Ska han välja det populära gänget eller Auggie? Hans val leder till mycket värre mobbing än den Auggie utsätts för. Eftersom all personal har ögonen med sig när det gäller Auggie, är det fritt fram att ge sig på Jack Will.

– Systerns före detta vän Miranda, som gått från att vara som en i familjen till att initiera utfrysningen av Olivia på hennes nya skola. Ändå ser hon sig fortfarande som en extrasyster till Auggie.

– Olivias fiolspelande pojkvän, som lyckas göra livet lättare för både Olivia och Auggie.

Väljer rätt – till sist

Men man får inga perspektiv från någon av de vuxna i boken: föräldrar, lärare, skolpersonal, alla de som spelar en stor roll i Auggies liv, speciellt i hans nya skoltillvaro. Och det saknas även berättelser ur mobbarnas perspektiv – de som ger sig på Jack Will när de inte kommer åt Auggie.

I Wonder får vi följa “de goda barnens perspektiv” – de som är goda hela tiden, som Summer, eller de som blir goda på grund av sina val, som Jack Will – inte några av dem som är elaka, oförstående, fördomsfulla, bortskämda eller med i den populära klicken.

Trots att barnen vi följer visar upp fel och brister så väljer de till sist rätt – vänskap framför popularitet, läxor framför coola fester. Och de är i grund och botten lojala mot varandra.

Wonder är en bok OCH en film att rekommendera både för barn och vuxna – en tänkvärd, välskriven, charmig saga där en bättre, fördomsfri värld är möjlig att uppnå.

Skriven 2018-02-20

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners