STEPHEN FRY bland april- och majnyheter från Albert Bonniers Förlag Del 1

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Jackie av Anne Swärd
Format: Inbunden, e-bok, ljudbok (uppläsare: Anna Maria Käll)
Om boken: ”Tidigt om försommaren, på ett försenat tåg på väg mot huvudstaden och ett nytt liv – allt börjar där. Och som om hon redan har en föraning om att någonting är på väg att ske registrerar hon alla i vagnen. Någonting i luften, hon vet ännu inte vad men om det sker kommer hon sannolikt att vara det mest uppmärksamma vittnet efteråt.”
Anne Swärds nya roman handlar om en ung kvinna på väg mot Stockholm och livet. Det är den varma sommaren 1988, ingenting har ännu hänt. Mannen hon sedan möter är bortom vad hon kan föreställa sig. “Jackie” är en roman om kärlek, besatthet och överlevnad.

De äter ur din hand, baby av Elis Monteverde Burrau
Format: Kartonnage, e-bok
Om boken: Cindy har stängt in sig i sitt rum. Hon skriver meningslös prosa, hon skriver dagbok, hon skriver mail, hon skriver dikter. Det måste väl gå åt helvete. Ibland är det enda moraliskt försvarbara att stjäla en identitet. Speciellt när solen och blodet och stolen bara skriker. ”De äter ur din hand, baby” är Elis Monteverde Burraus andra roman. Han säger att det är Cindy Shermans samlade dagböcker.
Elis Burrau är författare och poet, född 1992, baserad i Stockholm. Han har tidigare gett ut diktsamlingarna och vi fortsatte att göra någonting rörande (CLP Works, 2016) och Röda dagar (10TAL Bok, 2017), varav den förra blev nominerad till Borås Tidnings debutantpris. Karismasamhället – en roman är hans första roman.

Singer av Petter Lindgren
Format: Inbunden, e-bok
Om boken: Singers tid är utmätt. Hans tjänst på skäret Skrapan kommer inte att ersättas av annat än Intet. Till dess följer han sina rutiner, sköter ålagda uppgifter och fördjupar sig i tidskriften Febus eller hydrografen Petterssons arbeten. Men vem är han och vad förde honom dit, till den lilla stenflisan bland själarna längst ut i havsbandet?
”Singer” är en melankolisk och atmosfärisk skärgårdsroman där ingenting riktigt är vad det från början synes vara.

Ödesmark av Stina Jackson
Format: Inbunden, e-bok, ljudbok (uppläsare: Marie Richardson)
Om boken: Vårvintern håller sitt grepp om Ödesmark, den lilla byn utanför Arvidsjaur. Flera av gårdarna är övergivna, lämnade åt ett långsamt förfall. I ett av husen bor Liv med sin gamla pappa Vidar och tonårssonen Simon. De utgör en säregen familj, Liv känner grannarnas blickar, på samma sätt som hon känner kundernas stirrande när hon jobbar kvällsskift på bensinmacken. Alla tycks fråga sig varför Liv har stannat med sin pappa, vad som håller henne kvar i detta bortglömda hörn av Lappland. Människor pratar om Vidars förmögenhet, om hur rik han borde vara efter alla sina skogsaffärer och vilket lätt villebråd familjen är …
Efter sitt stora genombrott med debutboken “Silvervägen” återkommer nu Stina Jackson med en lika tät som berörande berättelse om människors bundenhet till en plats och till varandra, om hur våldsamt starka banden kan vara – och om hur svårt det är att bryta mönster.

Här är vi av Graham Swift
Format: Inbunden, e-bok
Om boken: Brighton 1959. Ronnie, en briljant ung trollkarl, och Evie, hans assistent, gör varje kväll succé på teatern med ett halsbrytande illusionsnummer. Bredvid står konferencieren Jack, den borne entertainern, som håller i alla trådar. Men allt eftersom sommaren fortskrider växer dramatiken bakom scenen mellan de tre och efterspelet kommer att pågå för alltid. Här är vi är precis som hyllade föregångaren Mödrarnas söndag ett komprimerat drama om livets avgörande ögonblick, ett litterärt illusionsnummer av högsta klass.

Mythos av Stephen Fry
Format: Inbunden, e-bok, ljudbok (uppläsare: Tomas Bolme)
Om boken: Ingen älskar och hatar, åtrår och bedrar, så fräckt och så storslaget som de grekiska gudarna. Och få kan levandegöra deras äventyr så skickligt som Stephen Fry. Med sin häpnadsväckande kunskap om den klassiska litteraturen, och med en värme och träffsäkerhet som gjort honom till en av Englands mest folkkära komiker, berättar Fry vad som faktiskt hände, när det begav sig, i de odödliga grekiska gudarnas kretsar. Sagorna om Atenas födelse ur Zeus huvud, Persefones vandring i dödsriket, Eros och Psyches svindlande kärlekshistoria – här blir de högrelevanta och fullkomligt mänskliga, även för oss dödliga. Mythos – de grekiska myterna återberättade av Stephen Fry har blivit en av de senaste årens stora internationella succéer.

Anonyma prestationister – en historia om stress av Adam Svanell
Format: Inbunden, e-bok
Om boken: En dag, på väg till ett jobbuppdrag, tvingas Adam Svanell till akuten med en skarp smärta i bröstet. Han verkar ha fått en ny kropp, en som är allergisk mot arbete.
“Anonyma Prestationister” är inte den typiska sjukdomssagan där författaren kommer ut på andra sidan som en ny och starkare människa. Adam Svanell tecknar stressens historia, och undersöker varför diagnosen utmattningssyndrom nu sprids som en epidemi; själv tvingas han omvärdera sitt sätt att leva och får gå i gruppterapi med andra kroniska överpresterare för att öva sig på att vara lat. Han frågar sig: varför händer detta just oss, just här, just nu? Och vad kan vi göra åt det?

Friheten av Arne Dahl
Format: Inbunden, e-bok, ljudbok (uppläsare: Niklas Engdahl)
Om boken: Friheten är Arne Dahl när han är som bäst – tempofylld, gastkramande och full av överraskningar.
Sam Berger är en bra bit från lyckan. Molly Blom är spårlöst försvunnen, sannolikt bärande på deras barn. Sam försörjer sig som understimulerad utredare av försäkringsbrott, och drömmen om ett gemensamt liv med Molly som privat brottsbekämpare tycks mer avlägsen än någonsin. Så får han ett lukrativt uppdrag av det gåtfulla slaget. En kvinna, Nadja, har kidnappats och hennes terapeut söker Sams hjälp – polisen måste absolut hållas utanför. Jakten leder Sam till en försvunnen skatt, ett byte som lockat många kriminella genom åren. Och Nadja är kanske inte den enda som befinner sig i fara. Hur kommer det sig att denna dödliga skatt också leder till Molly Blom?

Tistelhonung av Sara Paborn
Format: Inbunden, e-bok, ljudbok
Om boken: Sommaren 1955 invaderas pensionat Miramar nära Båstad av bin. Sjuttonåriga Veronika har sitt livs första romans med konststudenten Bo, som tagit in på ett rum högst upp.
Sommaren 2018 befinner sig relationscoachen Ebba på fallrepet efter en offentlig skandal och försörjer sig numera mest på att konstruera korsord. Hon åker till Bjärehalvön för att skriva en artikel om livslång kärlek — men den 80-åriga kvinna hon intervjuar visar sig ha en annan historia att berätta, den om en ungdomskärlek som försvann.
Två kvinnors öden flätas ihop, och långsamt tar en vänskap över generationsgränserna form.
Tistelhonung är en träffsäker roman om kärlek som trotsar tiden och minnenas hypnos, skriven med drastisk humor och ett skarpt öga för relationer.

Eros den bitterljuva av Anne Carson
Format: Danskt band, e-bok
Om boken: Anne Carsons storartade debut från 1986 presenteras nu för första gången på svenska. I denna essäbok, som idag ses som en klassiker, undersöker Carson uppkomsten av begreppet ”eros” i det antika Grekland genom att studera den tidens poesi och dess förhållande till begär. Carsons enastående förmåga att förklara samtiden och antiken genom varandra framträder redan här i all sin briljans.

Smart av Maria Gunther
Format: Inbunden, e-bok
Om boken: Forskning visar att den som har högt IQ vanligen är bra på många andra saker, mår bättre och lever längre. IQ-test är det bästa mått vi har på intelligens, ändå vet vi mycket lite om vad intelligens är.
Smart – vad vetenskapen säger om intelligens är en tankeväckande studie av ett mycket känsligt ämne. Inom intelligensforskningen ställs diskussionen om arv och miljö på sin spets. Dessutom innebär forskningen stora risker: Stephen Hawking har varnat för att artificiell och utomjordisk intelligens utgör konkreta existentiella hot mot mänskligheten. Finns det anledning att tabubelägga forskningsdisciplinen eller måste forskningen ha fria tyglar? Och vad mäter egentligen ett antagningsprov till Mensa?

© Albert Bonniers Förlag

print

Våra samarbetspartners