WAVES

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Trey Edward Shultz
I rollerna: Kelvin Harrison Jr, Taylor Russell, Sterling K.Brown, Renée Elise Goldsberry, Alexa Demie

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2020-02-07

Årets Oscarsvinnare och filmer är som sagt svårtippade och hade Waves varit med i bilden hade det inte blivit lättare. Med bara 30 år på nacken har Trey Edward Shultz redan efter långfilmsdebuten Krisha gjort sig ett namn både bland publik och på filmfestivaler. Med Waves tar han ett jättekliv upp bland de riktigt stora elefanterna i det nya Hollywood, som nu förvaltar arvet efter Ford, Peckinpah, Preminger och de andra pionjärerna.

Waves är ett familjedrama ,en provkarta på alla känsloyttringar mellan mörkaste natt till ljusaste dag, och förmågan att acceptera livet sådant det är och inte sådant man önskar det vore.

Vi befinner oss i södra Florida hos en till synes välbärgad familj där pappan (Sterling K.Brown) styr och ställer över sonen Tylers (Kelvin Harrison Jr) framtid som brottare och den undfallande yngre dottern Emily (Taylor Russell).
Pappans nya fru Catharine gör sitt bästa för att vara alla till lags, och man förstår att den här afroamerikanska familjen har lyckats riva rasbarriären och smakar segerns sötma.

Detta faktum får Taylor också höra med bägge öronen. När Taylor får en sjukdom som omkullkastar hans gryende brottarkarriär börjar också fasaden krackelera i den synbart idylliska tomtebolyckan. För det är som sagt en berg.och-dalbana av glädje, sorg, ångest och alla andra tillstånd en människa hinner beta av mellan vaggan och graven.

Kelvin Harrison Jr är lysande som Taylor och likaså Sterling K,Brown som den dominante pappan. Bägge gömmer sig bakom en mask av macho, men är i grunden svaga i anden och oförmögna att se utanför sitt skal. Det är först när verkligheten kommer i kapp dem de visar den verkliga styrkan att kunna bjuda på sig själv och acceptera och förlåta mänsklig svaghet. Ett vackert bildspråk och ett lyckat soundtrack ramar in detta emotionella epos av den högre dimension.

Skriven 2020-02-05

print

Våra samarbetspartners