AMAZING GRACE

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Tidsdokument med fetrockande Aretha Franklin, USA 2018
Dokumentär med Aretha Franklin, Southern California Community Choir, Alexander Hamilton, James Cleveland, Bernard Purdie, Chuck Rainey
DVD/Blu-RayVOD
(NonStop Entertainment)

BETYG: FYRA

The movie reveals how the fundamental distinction between “rock ‘n’ roll” and “rhythm and blues” was not only racist at its core, but a way for the consumer culture to slice the God out of music that was invented as a way to talk to God.
– Variety, Owen Gleiberman

Amazing Grace är en “Amazing movie” på så många sätt.

Än idag mest framgångsrika gospelalbumet

Man får bevittna hur ett av världens mest framgångsrika album någonsin – ja, världens än idag mest framgångsrika gospelalbum – kom till. Inför “a live audience”. Men vi befinner oss inte på en jättelik arena eller någon trendig nattklubb, vi befinner oss i en vanlig liten kyrka, en baptistkyrka dit vanliga amerikaner, främst afroamerikaner, brukar gå. Det är i en sådan kyrka som Aretha Franklin började sjunga (hennes pappa är pastor, och han medverkar också och håller ett litet tal under kväll två).
Pastorn i kyrkan är den som är “förband” och värmer upp publiken, kör mellansnack och har publikkontakt.

Stor konst i den högre skolan

För Aretha Franklin gäller det bara att leverera. Och som hon levererar. Det här är stor konst av den högre skolan. Och så blir ett legendariskt album till.Det är blod, svett och tårar. Fast mest blir det svett och tårar, massor av svett. Många handdukar och näsdukar går åt under dessa två kvällar.

Första kvällen är det som sagt en “vanlig publik” – och som de lever sig in i spelningen! De är verkligen med om att vara en del av konstverket! De SKA höras på plattan! Under andra kvällen har en del utsocknes kändisar, som Mick Jagger och Charlie Watts, också hittat dit. (Rolling Stones höll på med albumet Exile on Main Street och var därför i Los Angeles).

Arbetet med filmen syns i filmen

Det är intressant att jämföra tilltalet under de två kvällarna. Det är också intressant att se kameraarbetet och de gammaldags kamerorna (filmen är filmad på 16 mm) och kul att inte bara arbetet med albumet utan även arbetet med filmen syns i själva filmen.

Inspelad 1972 med kameralins i nyllet

Och Aretha Franklin sjunger på utan att bry sig om att hon har en jättestor kameralins mitt i nyllet …Kören är också helt fantastisk.

Inspelningen av denna film skedde på New Temple Missionary Baptist Church i Los Angeles in 1972. Kören är Southern California Community Choir, dirigerad av Alexander Hamilton.James Cleveland spelar piano, Bernard Purdie är bakom trummorna och Chuck Rainey på bas.

En av 2018 års mest hyllade filmer

Filmen är samtidigt ett tidsdokument och ett konstverk i sig – om tillblivelsen av ett tidlöst konstverk. Och Aretha Franklin rockar fett, liksom kören, pastorn och hela publiken! Den blev också en av 2018 års mest hyllade filmer (internationell premiär 2018) med 99% berömmande recensioner. Från och med januari 2020 finns filmen på svensk DVD och BD-utgåva.

Skriven 2020-01-16

print

Våra samarbetspartners