MONSTER MAGNET, KB, Malmö den 29 januari 2020

Klicka på bilden, för att se hela bilden

I’m never gonna work another day in my life

Så sjunger Dave Wyndorf I låten Powertrip tillika titellåten för albumet med samma namn. Men att vara sångare i Monster Magnet får väl räknas som jobb det med? Dock verkar mannen trivas bra eftersom bandet funnits i över 30 år. Några medarbetare har bytts ut av olika anledningar, men så är det på alla arbetsplatser. Vad han garanterat inte gjort är att lyssna på företagsläkarens råd då hälsoproblem lett till att Dave i flera omgångar kollapsat och varit tvungen att vila sig några år.

Körde hela Powertrip

Men på KB var 60-plussaren på gott humör och i lysande form där hela Powertrip nu skulle framföras, dock i lite omkastad låtordning. Konceptet att köra ett helt album har Monster Magnet redan gjort för ett bunke år sen men då med albumet Dopes To Infinity. Men med Powertrip lyfte karriären till en högre nivå och blev deras stora genombrott. I grunden var det stonerrock men nu blev låtarna lite rockigare och tyngre. Dessutom mer radiovänliga.

Rötter i spacerocken

Med rötter i 70-talets spacerock och stora influenser av Hawkwind handlar texterna om rymdflum, gud, djävulen, droger och motherfuckers till höger o vänster. Samt brudar. Är det rock’n’roll så är det. Det är svårt att inte digga till låtar som Crop Circle och Space Lord. (där fick vi både gud och rymd i samma titel).

Angenämt om traktorkörning på drogfarm

Dave Wyndorf är mästare på att göra snärtiga låtar med coola riff. Hans hesa stämma passar utmärkt och med en massa (o)ljud som likt en en matta ligger över låtarna blir detta en angenäm upplevelse live. Tractor svänger gott och texten handlar om att köra traktor på en drogfarm. Om det är egenupplevt förtäljer inte historien. Den återhållsamma Baby Götterdämerung visar att med enkla medel kan göra snygg låt som man gärna lyssnar om.

När väl låtarna på skivan tog slut blev det självklart en näve ytterligare hits. Twin Earth från albumet Superjudge svängde jädrar i det och publiken var på och headbangade. Kvällens cover var The Right Stuff. Skriven av Robert Calvert 1974, som då spelade med Hawkwind. Och i samma band var ju Lemmy med innan han blev utslängd. Men det är en annan historia.

Bredbent rock

Är det något band man ska definiera under genren bredbent rock så kommer Monster Magnet sälla sig till de främsta. Coolheten i resten av bandet är klart godkänd och musikaliskt likaså. Från albumet Dopes to Infinity fick vi höra Look To Your Orb For The Warning Konserten avslutades med låten Negasonic Teenage Warhead, vars låttitel var så bra att det fick bli namnet på en ny Marvelfigur. Denna figurs egenskaper är att skapa ett kraftfält av eld omkring sig och på något sätt knyter detta ihop kvällens konsert då även Monster Magnet har sitt musikaliska kraftfält. Som dessutom är magnetiskt.

Energiskt förband

Vill även slå ett slag för supportbandet The Drippers från Göteborg som gjorde ett grymt bra jobb och stod på KB´s scen för första gången. Med frågan ”hur många har sett oss innan” verkade det vara typ två personer som vinkade tillbaks. Trion spelar en ruskigt energisk rock med rötter i Motorhead och Hellacopters. Korta snärtiga låtar med refränger som fastnar. De fick snabbt igång publiken och deras göteborgshumor uppskattades lika mycket som musiken. Lyssna på albumet!

2020-01-30

print

Våra samarbetspartners