CATS

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
CATS
Regi: Tom Hooper.
I rollerna: James Corden, Laurie Davidson, Judi Dench, Jason Derulo, Idris Elba, Fransesca Hayward, Jennifer Hudson, Ian McKellen, Taylor Swift, Rebel Wilson

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2020-01-17

Säg Beatles till popälskare Hank Williams till countryfantaster eller Beethoven till finsmakare av klassisk musik och en nästan religiös stämning lägger sig över de frälsta. Det samma gäller Andrew Lloyd Webber när samtalet kommer in på musikals. De berättar med glöd hur många uppsättningar av Phantom Of The Opera de betat av genom åren.

När MGM stängde butiken för sin klassiska musikalepok i slutet av femtiotalet trodde många att den gick i graven för evigt. Låt så vara att Sound Of Music kom i mitten av 60-talet och att Streisand gjorde ett antal musikals under årtiondet, men i princip levde genren på konstgjord andning.

Nu i modern tid har Abbarullarna Mama Mia satt bollen i rullning igen och eftersom Cats är en av historiens mest framgångsrika uppsättningar på scenen förefaller en filmatisering inte vara ett långskott. Man pressar in ett större antal kända namn som Idris Elba,Ian McKellen Judy Dench och Taylor Swift bland andra i kattkostymer och låter dem bjuda på ett stycke visuell ögonfägnad inramat av spektakulära scenografier.

Bakom kattmaskerna finns mänskliga drag av kärlek,ondska,vänskap och andra känsloyttringar som ger karaktärerna mersmak. Storyn är ointressant eftersom den bara är en torr gran som skall fyllas med glittrande julpynt som lyser upp himlen, och visst är det charm och mys utan för mycket klös för hela slanten.

Att bygga filmen på kattdikter från en bok Old Possum’s Book Of Practical Cats är bara det en långsökt prestation. Jag är säker på att en öronmärkt publik kan se ljuset här men själv måste jag erkänna att trots förtjänsterna är mänskliga “missar” lite svårtuggat för mig i längden.

Skriven 2020-01-16

print

Våra samarbetspartners