BOMBSHELL – NÄR TYSTNADEN BRYTS (Bombshell)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
BOMBSHELL - NÄR TYSTNADEN BRYTS (Bombshell)
Regi: Jay Roach
I rollerna: Charlize Theron, Nicole Kidman, Margot Robbie, John Lithgow, Alison Janney

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2020-01-17

Titeln kan anspelas på de vackra blonda kvinnor i korta kjolar, alla med drivet att göra vad som krävs för att ta sin plats framför kameran, eller i alla fall nästan allt.

Bombshell är dock baserad på en riktig skandal som bygger på tre kvinnors berättelser där alla har ett gemensamt; sexismen. Om denna film hade visats för ett år sedan skulle genomslaget nog ha blivit större än vad det nu kommer att bli.

Handlingen utspelas på Fox News nyhetsstation och kretsar kring två framgångsrika tv-personligheter Megyn Kelly (Charlize Theron) och Gretchen Carlson (Nicole Kidman), samt den ambitiösa nykomlingen Kayla Pospisil (Margot Robbie). Alla har ett gemensamt. De har blivit utsatt för sexuella trakasserier av den högste chefen under Rupert Murdoch, Roger Ailes.

Han porträtteras av John Lithgow i en extremt välgjort och flera kilo tung kroppskostym, allt för att gestalta Ailes som byggde upp Fox News till en av de mest lönsamma nyhetskanalerna i USA med ett recept på nästintill gränslös journalistik som skall få farmodern att bli rädd och farfadern att bli förbannad. Addera sedan kvinnor i korta kjolar med vackra ben där skönhet, yta och närmast likadana anletsdrag blir ett signum för att tittaren inte skall kunna förväxla kanalen med konkurrerande bolag.
2016 styr Fox News nyhetsrapporteringen om valet i varje debatt. Den slipade och tillika en av Fox största kvinnliga nyhetsreportrar Megyn Kelly (Charlize Theron) ger sig in i debatten med Republikanernas presidentkandidat Donald Trump och ställer honom mot väggen gällande hans nedlåtande kommentarer om kvinnor.

Detta är startskottet till utfrysning, spel och strategi, allt i en hårt mansdominerad värld där kjolens längd avgör hur länge du står i rampljuset. Tillsammans med Nicole Kidman och Margot Robbie blir kvinnornas vardag på redaktionen ett taktiskt spel där makt pengar och mörka hemligheter leder till en och samme man. Roger Ailes.

Skriven 2020-01-14

print

Våra samarbetspartners