FALSTAFF PRISET till Sofia Jupither & Levan Akin – mottar 300 000 kr var

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Falstaff-priset 2019 går till teater- och operaregissören Sofia Jupither och filmregissören Levan Akin som mottar en prissumma om 300 000 kronor vardera. Syftet med priset är att inspirera regibegåvningar inom film, teater eller opera till fortsatt skapande.

Tid och plats för prisutdelningen meddelas inom kort.

– Jag är djupt hedrad, väldigt glad och rörd över att få detta fantastiska stipendium. Jag är också väldigt glad över att Falstaff-priset över huvud taget finns, ett stipendium som uppmärksammar oss regissörer på ett storslaget sätt. Och inte minst är det en stor ära att dela det med Levan Akin som har gjort så mycket bra, och nu senast en fantastiskt fin och viktig film, säger Sofia Jupither.

– Jag är både chockad och otroligt hedrad över att få motta årets Falstaff-pris. Som regissör är man inte bortskämd med stipendier och det här priset kunde inte komma mer lägligt för mig, säger Levan Akin.

– Jag vet själv hur viktigt det är med uppmuntran, så det är en sann glädje och ett stort privilegium att få förmånen att kunna dela ut dessa stipendier till två så begåvade och värdiga pristagare, säger Falstaff-stiftelsens ordförande Nils Spangenberg.

Motivering Sofia Jupither
Sofia Jupither får oss att känna att skådespelarna och sångarna ger oss ett viktigt meddelande – meddelandet om oss själva. Hon lägger örat tätt intill skälvningarna hos Lars Norén, tigandet hos Jon Fosse, brustenheten hos Ibsen och glöden i Salome, Rigoletto och Tosca.

Motivering Levan Akin
Få skildrar i sina filmer utanförskap med sådan skärpa, empati och känslighet som Levan Akin. Det har han visat oss i filmer som ”Katinkas kalas” och ”Cirkeln”. Och inte minst i sin senaste film ”And Then We Danced” som en hel värld har tagit till sitt hjärta.

Om Falstaff-priset
Falstaff-priset instiftades 2018 och det är Falstaff-stiftelsens styrelse som utser pristagarna. Stiftelsens första stipendier gick till dockteaterregissören Erik Holmström och filmregissören Marcus Lindeen. I december 2018 mottog de båda pristagarna en summa om 300 000 kronor var.

Styrelsen består av:
• Inga-Britt Ahlenius – hedersdoktor vid Lunds universitet och Kungliga Tekniska Högskolan, tidigare budgetchef i finansdepartementet, generaldirektör för Riksrevisionsverket och undergeneralsekretetare i FN
• Magnus Florin – författare, tidigare kulturskribent, dramaturg vid Dramaten och chef för Radioteatern vid Sveriges Radio
• Jan Göransson – presschef Svenska Filminstitutet, ordförande för Filmpublicisternas förening, filmvetare, tidigare filmrecensent
• Nils Spangenberg, ordförande – VD och konstnärlig ledare vid Stiftelsen Internationella Vadstena-Akademien, verksam som regissör vid många svenska operascener och som pedagog vid de högre musik- och operautbildningarna

© Falstaff Stipendiet

print

Våra samarbetspartners