LES MISÉRABLES

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
LES MISÉRABLES
Regi: Ladj Ly
I rollerna: Damien Bonnard, Alexis Manenti, Djibril Zonga, Jeanne Balibar, Issa Perica

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2020-01-10

Av Victor Hugos verk är det väl främst två som eftervärlden med jämna mellanrum via film eller teater får se nya versioner av ibland som här uppdaterade i tid och rum. Jag talar naturligtvis om Ringaren i Notre Dame och Les Miserables och det är kanske logiskt eftersom innehållet än i dag överlevt tidens tand.

Ringaren handlar om att bli accepterad och att det inte är de yttre egenskaperna som grundar en människas karaktär. I en utseendefixerad värld låter det kanske som en science fictionroman. Les Misérables i sin tur handlar om fattigdomen och de utslagna människorna i 1800-talets Montfermeil i Paris som än i dag står i centrum som hemvist för minoritetsgrupper inbakade i miljonprojekt. Regissören Ladj Ly har själv sina rötter här och använder denna erfarenhet som bas för sin smått dokumentära berättelse om några polisers öden i denna tickande bomb som när som helst kan detonera i ansiktet på samhället.

Stéphane (Damien Bonnard) som flyttar dit för att komma närmare sin son har de bästa intentioner och även hans två kollegor har sina utgångspunkter för hur problemet skall tacklas. När en pojke stjäl en lejonunge från en resande cirkus tänder han gnistan när de romska cirkusarbetarna vill ta tillbaka lejonet. Överallt i stort som i smått är det droppar som kan få bägarna att rinna över. Det mest skrämmande är kanske att både den mjuka och den hårda linjen har prövats av regeringar från höger till vänster med samma klena resultat.

Les Misérables ger en ärlig och trovärdig bild av läget i världens storstäder idag, och den bilden kan få den största optimist att få nattsömnen förstörd.

Skriven 2020-01-08

print

Våra samarbetspartners