JOJO RABBIT

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
JOJO RABBIT
Regi: Taika Waititi
I rollerna: Roman Griffin Davis, Thomasin McKenzie, Scarlett Johansson, Taika Waititi, Sam Rockwell

BETYG: FEM
PREMIÄR: 2020-01-10

Komm, Gib Mir Deine Hand var en flirt med den tyska publiken på sextiotalet. Regissören och manusförfattaren Taika Waititi, som utan tvekan kommer vara större än många av sina kollegor inom kort inleder med Lene Riefenstahls dramaturgiska filmer av glada och hurrande nazister och adderar det mest engelska som finns, The Beatles. Fast den tyska versionen av I Want to Hold Your Hand, då. Detta drag är början till en perfekt skapad udda krigshistoria allt sett från tioårige pojken Jojos perspektiv (Roman Griffin Davis).

Tyskland befinner sig i krigets slutskede och en seger känns allt mer avlägsen. Inte minst hos de luttrade tyska officerarna som mer eller mindre redan har kapitulerat mentalt. Men skam den som ger sig. Jojo är en hängiven Hitlerjugend med drömmar om att bli en riktigt bra nazist och hans stora idol är Adolf Hitler, tillika porträtterad av Taika Waititi på ett nästan varmt och samtidigt absurt roligt sätt. Waititis Hitler följer med Jojos dagdrömmar i olika vardagssituationer och kan både vara mänsklig plus ge goda råd, som ett barn till ett annat.

Tillsammans med sin bäste vän Yorki (Archie Yates) vill Jojo göra rätt för heder och fosterland, men på hans vind gömmer sig en vacker begåvad judisk flicka (Thomasin McKenzie) som börjar få Jojo på andra tankar.

Skildring av ett krig och alla dess fasor i färger, nyanser och även utsikter görs inte i en handvändning. Med anor från Wes Anderson låter även Waititi själva miljön inta en huvudroll. Allt från grönskande landskap till nästan mänskliga hus och byggnader.

Att få se Scarlett Johanson blomma ut som en oerhört klok intelligent moder till Jojo, där hon kärleksfullt uppfostrar sin son på allra bästa tänkbara sätt i denna kalla epok skapar värme som överskuggar krigets fasor och bringar existens till en bättre framtid. Balansen uppnås i perfektion med Sam Rockwell som cynisk officer, vilken fråntagits sina tidigare taktfulla uppgifter och nu får äran att lära ariska barn knuta knopar och resa tält. Till hans tjänst finns Fraulein Rahm (Rebel Wilson) som äntligen har hamnat rätt i en roll så perfekt att hon knappast kommer gå obemärkt förbi i filmhistorien.

Det är underbart att se en rollsättning så fulländad en film rakt igenom och mycket tack vare triumferande skådespelarinsatser från den unga ensemblen till manus och mästerlig regi av Taika Waititi. Ej att förglömma Ricky Gervais kollega den 201 cm långa Stephen Merchant som Gestapo-Kapten Deertz. Hela hans klara uppsyn kryper in på alla håll och kanter och jag är säker på att vi kommer få se mycket mera av dessa begåvade skådespelare i Taika Waititis skarpa sinne för perfektion.

Detta är som att färdas med Orientexpressen. Fullservice hela vägen i en 5 stjärnig miljö!

Skriven 2020-01-09

print

Våra samarbetspartners