ÅRETS BIOFILMER – Topp 3 enligt Roland Klinteberg

Klicka på bilden, för att se hela bilden

1. Joker, regi Todd Philips
Med Batmanskurken Joker som megafon bjuder Todd Phillips på en svidande vidräkning med samhällets tillkortakommanden med att ställa upp för sina invånare. Joaquin Phoenix är en given Oscarskandidat när ”gubbarna” fördelas i början av februari 2020.

2. Once upon a time in Hollywood, regi Quentin Tarantino
Vi backar bandet till skarven mellan 60- och 70-talet när drömfabriken andades in de sista ångorna av vad som kallades stjärnornas Hollywood. Nu var det röken av hasch, hippies och generationsskiften som låg tät över stan. Leonardo DiCaprio som fallande westernstjärna är lysande och Brad Pitt likaså som hans stand in och högra hand. Tarantino är kalifen bakom kameran i stjärnornas tusen och en natt.

3. Helan och Halvan, regi Jon S. Baird
Det här är historien om det legendariska parets svanesång i England. Under storhetstiden umgicks de sparsamt privat men nu i utförsbacken upptäckte bägge att de hade en vän och bundsförvant i den andre. I verkligheten var det Laurel (Steve Coogan) som var hjärnan bakom teamet medan Hardy (John C. Reilly) helst befann sig på golfbanan.

Skriven 2019-12-30

print

Våra samarbetspartners