JOHANNA SCHREIBER & IDA ÖMALM RONVALL : INTE SOM DU – omvända behandlingar av könsrollerna

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: B Wahlströms
Genre: Romantik & relationer
Läsålder: Unga vuxna
Antal sidor: 360
Format: Häftad (Flexband)
Utgivningsdatum: 2019-10-18

Pojkar är pojkar och flickor är flickor. Detta är ett mantra som pågått så länge de flesta kan minnas. Rangordningen har ju också alltid varit först kommer pojkarna sen flickorna vare det gäller tider för idrottsutövning eller att ta initiativ i kortvariga relationer. Vad hade hänt om detta vänts helt upp och ner? Hade pojkarna stått upp och skrikit om samma rättigheter som flickorna? Hade… Ja, frågorna är många när könsrollerna vänds upp och ner.

Citat från bokens baksida: “Som tjej räcker det att vara bra på en grej. Som kille måste man vara bäst på allt för att ens ha en chans”. Nu vet ju alla att detta inte stämmer utan verkligheten är ju tyvärr precis tvärtom. Men hur hade det sett ut om det var så som citatet påstår?

I denna “uppochnervända” värld får vi träffa de båda gymnasieeleverna Ester och Vincent. Ester är lagkapten i ortens konståkningslag och därmed den populäraste tjejen på skolan som alla andra tjejer ser upp till och vill ha som förebild medan Vincent är lite mer tillbakadragen, lite av en plugghäst och lirar hockey. Hockeylaget måste anpassa sig efter konståkningslagets tider vilket innebär sena kvällar och tidiga morgnar då tjejer har alla de bästa tiderna. Ja så ser verkligheten ut för de båda.

En dag blir Vincent förförd på en fest och en bild på hans nakna kropp börjar florerar bland skolans elever. Skolledningen bryr sig inte och ingen annan heller för den delen. Vincent får skylla sig själv för att ha låtit sig bli förförd av Esters bästa kompis Amanda…

Detta är ett väldigt intressant koncept som boken bjuder på och mycket i den väcker en rad tankar – tänk om det vore tvärtom… Killarna kanske får det lättare att sätta in sig i tjejernas värld medan tjejerna kan få en smak om hur det känns att regera skolan. Boken kanske inte är den allra bästa men väcker verkligen en hel del intressanta genusfrågor.

Skriven 2019-12-26

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners