ELUVEITIE, Amager Bio, Köpenhamn den 20 december 2019

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Vissa band lyckas flyga under radarn på en i evigheter trots hyfsade framgångar. Ett utmärkt exempel på ett sådant är Eluveitie. Zürichcombon bildades redan 2002, och har sedan gradvis byggt upp en god karriär runt om i Europa med hemlandet, Tyskland och Österrike som självklara toppmarknader.

Lacuna Coil levde upp till sitt rykte

Fast även i Skandinavien har gruppen under årens lopp fått många fans. På Amager Bio hade uppskattningsvis ett tusental individer sökt sig denna kväll. Inte illa, får man väl säga även om “specialgästerna” i trotjänarna Lacuna Coil säkert också bidrog till den goda uppslutningen. Samtidigt var det uppenbart att italienarna levde upp till sitt rykte med en gedigen spelning. Tajt och proffsigt med (metal)känsla blir domen. Den positiva trenden från mitt senaste gig med dem på Sweden Rock 2018 håller i sig, således.

Den sköna vokalissan med ljuva sången

Att schweizarna var huvudattraktionen rådde det dock inte någon tvekan om. De spelade både sist och längst och kunde nyttja hela scenen. Vilket kan behövas eftersom de var åtta personer – nio i vanliga fall – i hela manskapet. Eller man och man; tre i sällskapet var och är faktiskt kvinnor, inklusive Fabienne Erni, den relativt nytillträdda vokalissan som står för såväl skörheten som skönheten och den rena ljuva sången när rätt tillfälle ges.

Folk – fucking – metal och melodisk death metal

Fast annars är det förstås Chrigel Glanzmann, bandets grundare och chefsdesigner som är den kring vilket det mesta kretsar. Inte minst står han för den grova sången, growlande modell light, de onda tongångarna eller hur ni nu vill uttrycka saken. Folk – fucking – metal var dock den varudeklaration som salufördes på en variant av de t-shirts som fanns tillhanda i merchandisestånden, men kännare av gruppen vet också mycket väl att melodisk death metal är en annan etikett som står att finna på deras CV, det här gänget har som bekant influerats kraftigt av den The Gothenburg sound, göteborgs melodiska death metalvåg. Därav growlandet och användandet av dubbla baskaggar i flera av numrena.

Lättgrowlande omgavs av flöjter, fiol och vevlira

Hybridtänket i detta avseende är alltså tydligt, och mycket riktigt inleddes tillställningen med två tyngre alster, nämligen titelspåret från senaste albumet Ategnatos och King, en extra allt-skapelse där Glanzmanns lättgrowlande omgavs av ljudet från flöjter, fiol och en så kallad vevlira alltmedan trummorna angav den hetsigt tempofyllda tonen. Mäktigt, var ordet.

Mer av samma vara bjöds man på i speedade Worship och den närmast råpunkiga Havoc, två av aftonens tyngsta nummer. Kanske inte mina absoluta favoritinslag under kvällen om sanningen ska fram, men effektiviteten i livesituationen ska inte underskattas. Sedan är det ett odiskutabelt faktum att det goda intrycket förhöjdes av de smittande fiolslingorna i bakgrunden.

Eluveitie från sin mest melodiska sida och Within Temptation

Fast bandet har som sagt en annan sida än den lite mer råbarkade också, och denna hade förstås på sant Skönheten & Odjuretmaner Fabienne Erni i huvudrollen.

Sådant som De ruef vo de bärge, A Rose for Epona och Ambiramus – aftonens förmodligen popigaste sak – uppvisade Eluveitie från sin mest melodiskt harmonistinna sida. Det var inte utan att associationerna till ett folkorienterat Within Temptation dök upp i bakhuvudet när dessa sånger passerade revy där på Amager Bios scen.

En musikaliskt helnaken historia

The Slumber i sin tur personifierade det där begreppet Skönheten och Odjuret på mesta möjliga bokstavliga sätt eftersom Erni och Glanzmann här gjorde gemensam (duett)sak i en av de starkaste sångerna från Ategnatos.

Setlistans mest udda inslag var dock Artio, en musikaliskt helnaken historia i vilken Erni utlämnade sig själv fullständigt genom att sjunga acapella rakt igenom med vacker folkton i röst och sinne.

Folkmetal kan komma I olika skepnader

Som synes präglas Eluveities musik av både kontraster och variationer, något som jag tror kommer att göra dem både än mer långlivade och till vinnare på längre sikt. I högre utsträckning än hittills, bör tilläggas; sjutton års existens med tillhörande klättring på karriärstegen bär trots allt utan tvekan respekt med sig.

Sedan är Eluveities fans mycket väl medvetna om att deras folkmetal kan komma i olika skepnader från den ena gången till den andra, vilket naturligtvis är en stor fördel eftersom det kan hjälpa dem att nå högre kommersiella höjder på sikt. En hög tolerans för bredd och utveckling hos beundrarna är trots allt en av de viktigaste tillgångar ett band kan ha.

Medryckande figurer med potential

Ja, förutom att göra bra musik och kunna leverera live då, och gårdagens gig bekräftade väl om något att det här är ett band som har starka melodier på lager och gör underhållande och medryckande figurer med ytterligare potential på scen.

Skriven 2019-12-21

print

Våra samarbetspartners