STAR WARS: THE RISE OF SKYWALKER

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: J.J. Abrams
I rollerna: Daisy Ridley, John Boyega, Adam Driver, Oscar Isaac, Domhnall Gleeson, Richard E. Grant, Mark Hamill, Carrie Fisher, Billy Dee Williams, Anthony Daniels, Ian McDiarmid

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2019-12-18

Det är ingen överdrift att säga att ingenting väcker sådan uppståndelse bland filmfolk och publik som när en ny James Bond eller Star Wars skall upp på repertoaren. Och visst smäller det högt när en svit som började redan 1962 respektive 1977 fortfarande rullar på och inte bara behåller sin inmutade publik utan också fyller på med nya generationer.

Bond skiftar snart ansikte medan J.J. Abrams nu knyter ihop säcken för rymdeposet Star Wars och han gör det med äran i behåll med en grandios final. Ingen kan påstå utan att det krävs att vara finsmakare (nörd säger kanske någon) på Star Wars för att hänga med i svängarna på de 11 filmer som utgör serien.

Mellan 1977 och 1983 gjordes filmerna i originaltrilogin och mellan 1999 och 2005 tre som kallas föregångartrilogin. Mellan 2015 och 2019 kom uppföljartrilogin och slutligen två fristående filmer som fokuserar på enstaka händelser eller personer. En labyrint som till synes är lika svår att kryssa fram i som galaxen Star Wars befinner sig i. Jag är inte alls övertygad om att detta hoppande mellan tuvorna bara är till seriens fördel och flera av filmerna har också gjort både fans och kritiker besvikna.

Nu är vi alltså framme vid målsnöret där Rey (Daisy Ridley) som äntligen accepterar efternamnet Skywalker kämpar på för att bli en Jedimästare. Vem dyker upp ur mörkret igen om inte den döde (fråga mig inte hur han väckts till liv igen) kejsar Palpatine redo för nytt sattyg och önskan att Rey skall fortsätta i hans spår. Även Darth Vader har en arvtagare i Kylo Ren (Adam Driver) som ser ljust på möjligheten att dra in Rey på den mörka sidan. Hur det går får ni se för givetvis missar den öronmärkta publiken inte epilogen.

Jag glädjer mig åt att återse rymdens Abbott och Costello de två kufiska robotarna C-3PO och R2-D2 som förgyllde och blev idoler i originalfilmerna och visst lyser ett nostalgiskt skimmer över Harrison Ford, Mark Hamill och Carrie Fisher när de markerar sin kortvariga närvaro. Att effektsökeriet firar nya triumfer även i scener som verkar återanvända både en och tio gånger får vi väl leva med, och det är med lika mycket respekt för helheten som just avslutningen jag sätter en tveksam fyra.

Skriven 2019-12-18

print

Våra samarbetspartners