BETTER WATCH OUT

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Tät och oförutsägbar skräckis med effektiva brutaliteter, USA 2016
Regi: Chris Peckover
I rollerna: Olivia DeJonge, Levi Miller, Ed Oxenbould, Aleks Mikic, Dacre Montgomery
(Well Go USA Entertainment) (Region A, amerikansk Blu-Ray)

BETYG: TRE+

Dessa juliga skräckfilmer är också omnämnda i texten:
A CHRISTMAS HORROR STORY
(RLJ Entertainment) (Region A, amerikansk Blu-Ray)
SILENT NIGHT
(Anchor Bay Films) (Region A, amerikansk Blu-Ray)

När glittrandet blir för starkt, bjällerklangen för högljudd, julmusiken för fettlagt kaloririk och gullet blir för påtagligt i den filmiska juletiden. Ja, då längtar man efter en annan sorts rulle än den med grälla tomteskildringen och storögda barn som drömmer om en (familje)jul hemma. Kanske något med lite annat fokus i jultemat, typ en underbart komisk och skabrös sak som bryter de flesta tabun, typ Bad Santa.

En vidrig Gary Sinise och ”stygga” tomteoffer

Eller kanske en påkostad actionfilm med juleblinkningar á la Dödligt vapen, Die Hard och den skamligt underskattade Reindeer Games med Ben Affleck som motvillig hjälte och en härligt vidrig Gary Sinise pre CSI NY.

Eller också går man hela skräckvägen, och då finns sådant som renodlade slashern Silent Night med bland annat gamle fine Malcolm McDowell i rollen som småstadsheriff, vars eget liv också hamnar i fara när självaste tomten börjar decimera individer i stan denne betraktar som ”stygga”.

En antologiskräckis med ambitioner

A Christmas Horror Story å sin sida berättar på sant antologisätt flera olika högst varierande historier. Ambitionerna är uppenbara, och det hela är mycket riktigt också väl sevärd även om jag kanske önskat att man för tydlighetens skull avhållit sig från hoppandet fram och tillbaka mellan de olika historierna. Det blir helt enkelt lite rörigt ibland.

Smartare än förväntat

Allt annat än rörigt blir det i denna texts huvudnummer. Better Watch Out är nämligen en skapelse med en handling fast cementerad på en plats en enda kväll. Det hela är tätt, smått klaustrofobiskt oförutsägbart och oväntat välspelat. Samt faktiskt också smartare än vad som förväntats från början. Även om jag förvisso hade läst en del positiva saker innan skivan slutligen åkte in i Blu-Rayspelaren.

När historien tar sin början introduceras vi bums för Deandra och Robert, ett tjafsande par som står i begrepp att gå på fest i det trevliga trygga villaområdet. Kvar hemma är sonen Luke och barnvakten han har ett gott öga till, Ashley. I bakgrunden hänger även bäste kompisen Garrett. Till mamma Deandras stora förtret, bör tilläggas. Hon tycker visst att denne är dåligt sällskap för den till synes välartade sonen.

Obehag förbyts till tvättäkta rädsla

Fast oavsett vilket; det som skulle bli en helt vanlig myskväll med popcorn framför skräckisen på tv förvandlas snart till något helt annat mycket. För det första verkar det som om någon eller några obehöriga individer smyger utanför huset. Vilket förstås är obehagligt vara det. Men när det sedan står klart att någon brutit sig in förbyts obehaget till tvättäkta stark rädsla. Den dödliga kurragömmaleken är ett faktum.

Inte den de utger sig för att vara

Fast sedan kommer en twist. En hyfsat överraskande sådan. Och ytterligare en som vänder fullständigt på steken. Eller man kanske ska säga upplägget, förutsättningarna eller hur ni nu vill uttrycka saken. Och här får jag väl beklaga min kryptiska beskrivning av händelseförloppet. Men mer kan egentligen inte avslöjas om det samma utan att verkligen ”spoila” resten av filmen.

Men man kan väl säga som så att alla inblandade inte är den de utger sig för att vara. Vilket leder till en del våldsamheter, som ett resultat av en utstuderad plan. I sammanhanget briljerar en av skådespelarna också som sig bör i sin roll som skall det visa sig fullfjädrad psykopat.

Svart humor, nerv och en hotfull stämning

Som sagt, Better Watch Out är en film som onekligen levererar i sitt lilla format. Det hela präglas av en inte sällan svart humor, spänningsladdad nerv och hotfull stämning rakt igenom. Våldet i sin tur är brutalt utan att vara särskilt utdraget, men samtidigt absolut effektivt.

Minnesvärd bitch i periferin

Sedan måste jag säga att de tre hyfsat okända skådespelarna i handlingens centrum överlag övertygar. Ja, också är det roligt att se åttiotalets femme fatale, drömkvinna med med mera, Virginia Madsen igen i rollen som mamma Deandra. En tämligen minnesvärd bitch i periferin, skulle man kunna beskriva hennes insats som.

Skriven 2019-12-18

print

Våra samarbetspartners