VLADIMIRS JULKALENDER 17: Vladimirs medieträning

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Hej alla politiker och chefer för stora och medelstora verksamheter. Här får ni en ny lektion i mediahantering. Läs noga och dra slutsatser.

Silverfisk är inte fisk, sötpotatis är inte potatis, skeppsmaskar är inga maskar utan musslor, maskros är varken en ros eller ens en mask, middag äter man på kvällen, vetteros är ingen ros, brunkulla är inte brun, hallonmask är ingen mask, benätande slemblomma är ingen blomma, spanska flugan är ingen fluga, tusenfoting har inte tusen fötter, åkervädd växer inte på åker, smörboll och smörblomma innehåller inget smör, gurka och tomat är frukt men används som grönsak, paprika är bär, så även vindruvor, livsmedelsverket klassificerar rabarber som grönsak men folk använder den som frukt, hästskonäsor är fladdermöss, man föds väldigt sällan med så kallade födelsemärken, storkbett kommer inte av storken, leverfläckar har man inte på levern, smultronmärken är inga märken efter smultron, lysmaskar är inga maskar, vinstvarning betyder oftast varning för förlust, katthårsalger har inget med katter att göra, kattguld är en metallglänsande bergart med liknande köpvärde som en sommarkatt, fredskallan är giftig för katt och har knappast något med fred att göra, vandrande jude är en ört, änglamat är människoföda, blåvinge har bruna vingar, Aftonstjärnan och Morgonstjärnan är benämningar på en och samma planet, den som bär namnet efter kärleksgudinnan Afrodite, det vill säga Venus. Aftonstjärnan respektive Morgonstjärnan är således inte någon stjärna. Svärmorstunga är en växt, och så även ladyfingers, sjögurka och havsrosor däremot är inga växter, havskatt är kotlettfisk, havsmus är en giftig fisk utan fjäll, håkärring är en haj, död mans hand är ett annat namn på fingerkorall, död mans grepp är säkerhetsanordning på exempelvis lokomotiv, pussmun, papegojstjärt och nattens drottning är kaktusväxter, nattljus är en ört som på natten är lika synlig som en kofot, som är ett bräckjärn. Kattfot är en ört, liksom även kattmynta och kattost, bronssjuka har inget med någon metall att göra och stenbär inget med bergmaterial, gräs är ogräs, kopparorm är en ödla, det finns inget ris i rispapper, det är inte kylan man får förkylning av, saxofon är ett blåsinstrument av metall som räknas till träblåsinstrumenten, orättvisor är inga visor, nödig är inte motsatsen till onödig, orolig är inte motsatsen till rolig, lustig är inte motsatsen till olustig, uvertyr är det samma som ouvertyr, senapsgas görs inte på senap, fredsduvor är minst lika aggressiva som stridstuppar, panamahattar tillverkas i Ecuador, Arabiska siffror härstammar från Indien, pragmatism kan inte härledas till Prag, Julrosen hör inte till rosväxternas, utan till ranunkelväxternas familj, kokosmjölk är ingen mjölk, ett gångjärn kan vara av plast och även en fothandduk är en handduk.

Örhängen kan hängas i valfria kroppsdelar, svinröv är en blomma, gubbslem är en encellig alg, strandkål tillhör inte kålsläktet, skräddare är en insekt, sotare är en maträtt, brandljud är inget ljud, tornsvala är ingen svala, spillkråka är ingen kråka, hackkyckling är en person eller kullens minsta kyckling mobbat av sina artfränder, hackspettar kan sträcka ut tungan fyra gånger längden sin starka näbb, valfiskar är inga fiskar, utan däggdjur, så som exempelvis kloakdjur, men till skillnad från förslagsvis råttor, lever kloakdjur inte i kloakerna. Guldfiskar är oftast röda, orangea, vita, svarta och gula, bläck kan vara rött och blått och grått och vitt och gult och orange, och blåsippor har mattblå, lilaröda, rosa eller vita blommor. Vitsippor har vita, rosa, röda och blåa blommor, fjällsippa är ingen sippa, vinterkräksjukan finns året om, även på sommaren, en flaska vin är inte det samma som en vinflaska.

’Aftonstjärnan = Morgonstjärnan’ skiljer sig från ’Aftonstjärnan = Aftonstjärnan’, fastslog Friedrich Ludwig Gottlob Frege, eftersom det finns en klar åtskillnad mellan ’mening’ och ’betydelse’. På svenska är en biljon en miljon miljoner, i alla andra länder är en biljon tusen gånger mindre, det vill säga tusen miljoner, engelskans cloud nine betyder i sjunde himmeln på svenska, horse-trading är det samma som kohandel, dead easy är busenkel, dying to see you interpreteras med längtar efter dig, let sleeping dogs lie betyder väck inte den björn som sover, lock, stock, and barrel = rubb och stubb, how do you like them apples?, vad säger du om det? Du behöver inte svara. Det är bara en av de frågor som man inte förväntar sig att få ett svar på. You saved my neck innebär det samma som du räddade mitt skinn, skeleton key betyder både huvudnyckel och nyckelben, icing on the cake översätter vi med pricken över i-et och not for all the tea in China, med inte för allt smör i Småland. En amerikan slagen black and blue, får i Sverige gula och blåa kroppsmärken. Att lucky dog är det samma som lyckans ost, är lätt att se, liksom att glasögonorm även är en människa som bär glasögon. På danska benämns samma individ brilleabe, det vill säga glasögonapa. En svensk mask töjs ut i dansk språkdräkt till en orm, en svensk bananfluga på semester i Frankrike hänger sig helt automatiskt åt Glykemiskt index-dieten och döps följaktligen om där till mouche du vinaigre. Flying foxes omvandlas i Svedala till flygande hundar, idiomet raining cats and dogs översätts med regnet står som spön i backen, fit as a fiddle blev till frisk som en nötkärna, horseshit är det samma som bullshit, det vill säga dödsnack och skitsnack, snack betyder mellanmål, close call innebär det samma som nära ögat, cherry picking är det samma som att plocka russinen ur kakan, peanuts i svensk översättning betyder småpotatis, jordnötter är inga nötter, cashewnöter är frön, trollsländor kan inte trolla, sängkläder är inte kläder som man tar på sig när man går till sängs, inte heller kläder som man klär en säng i, bärfis är ingen fis, fästingfeber är inte nödvändigtvis febrig, kohandel är en form av kattrakande. Ja vad skall man tro? Knappast något verkar vara det som det ger en föreställning om att vara.

Klicka här för köp av och information om artikelförfattaren Vladimir Oravskys böcker.

© vladimir oravsky

Skriven 2019-12-17

print

Våra samarbetspartners