CAMORRANS BARN (La paranza del bambini)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Claudio Giovannesi
I rollerna: Francesco DiNapoli, Viviani Aprea, Mattia Piano Del Batzo, Cirio Vecchione, Ciro Pellechia

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2019-12-06

Om vi en gång trott att det här med gängkrig och maffia var fenomen som hörde hemma i Chicago och möjligen West Side Story lever vi i bättre vetskap nu när verkligheten kommit i kapp oss.

Som om inte problemet i sig själv är stort nog så växer det ytterligare av att det kryper allt längre ner i åldrarna och tar sin början redan i skolåren. Som ytterligare lök på laxen blir det också allt vanligare med skjutvapen som snurrar runt på världskartan med någon öststat som avsändare.

Den Neapelfödde författaren och journalisten Roberto Saviano som signerade Gomorra har tillsammans med regissören Claudio Giovannesi och Mauizio Braucci skrivit manuset till Camorras barn som baserar på Savianos bok Blodsleken. I korthet handlar det om den unga Napolitanska maffian som växer sig allt längre ner i åldrarna precis som gängen överallt annars i världen. De ser den äldre generationen gangsters och knarkhandlare som ledstjärnor istället för varningssignaler och brotten blir allt grövre och grövre Att rekrytera nya medlemmar blir allt lättare i en värld som har andra prioriteringar än att stävja i bäcken när någon ung person är på väg ut på den breda vägen.

Filmen har förvisso fått Silver Björnen i Berlin, och det finns väl ingen anledning att ifrågasätta detta. Ändå tycker jag inte filmen biter sig fast och bjuder på några nya infallsvinklar. Välspelad av ungdomarna, snyggt foto och klippningen utmärkt, men troligtvis finns det mera matnyttigt i boken som ger ett helt annat mer fullödigt perspektiv på helheten i storyn. Fast hur som helst, en sevärd film i sin genre är det här likväl.

Skriven 2019-11-05

print

Våra samarbetspartners