APOCALYPSE NOW: FINAL CUT

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Francis Ford Coppola
I rollerna: Marlon Brando, Martin Sheen, Robert Duvall, Laurence Fishburne, Harrison Ford, Frederic Forrest, Albert Hall, Dennis Hopper

BETYG: FEM
(NY)PREMIÄR: 2019-12-01

Säg Apocalypse Now och den äldre generations filmälskare får en lyster i sina ögon. Själv var jag en tonårskille som precis börjat gymnasiet när denna film kom ut. Mina minnen av när jag såg den på bio är vaga. Sedan har man ju sett om den några gånger på TV och när Redux-versionen kom ut införskaffades den på VHS. Men det var ju också ett antal år sedan.

Nu skriver vi 2019 och filmen fyller 40 år och detta firas med en helt nyrestaurerad version som ska vara hur Francis Ford Coppola en gång ville att filmen skulle se ut. Det är en lång film på över 3 timmar som erbjuds, men tiden går förvånansvärt snabbt.

Handlingen till detta klassiska Vietnamkrigsepos kretsar kring kapten Willards jakt på att finna den mystiske överste Kurtz någon stans i den krigshärjade djungelfloden i gränslandet mellan Vietnam och Kambodja.

Förutom de starka rollprestationerna så är detta ett skolexempel på hur en film ska göras. Fotot är underbart och allt funkar i storyn inget cgi eller fejkade kulisser allt är och känns oerhört verkligt. Sedan att man glömt att vissa skådisar var med i filmen blir bara en trevlig överraskning.

Skriven 2019-11-25

print

Våra samarbetspartners