SISSEL KYRKJEBØ, Malmö Live Konserthus, Malmö den 23 november 2019

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Känner ni ej till Sissel sedan tidigare? Kommer ni ihåg storfilmen Titanic? Kommer ni ihåg musiken i denna film? Nej, jag menar inte Celine Dions “My Heart Will Go On” utan allt det andra när man bara hör en jojk-liknande ordlös sång det var Sissels röst man hörde. Hon sjöng ju även under invigningen och avslutningen av Vinter OS i Lillehammar 1994. Sedan har ju hennes karriär satt fart i rasande fart. Hon har ju hunnit med turnéer och duetter med ikoner inom musikvärlden som Plácido Domingo, José Carreras, Andrea Bocelli, Bryn Terfel, Josh Groban, Neil Sedaka, Brian May och inte minst vår egen Tommy Körberg, vars samarbete mynnade ut i julklassikern Julen är här.

Mix av julsånger och annat ur bred repertoar

De senaste åren har Sissel gett sig ut på en julturné runt Skandinavien såhär i slutet av november. Turnén har varit mycket uppskattad och har alltid haft en mix av de traditionella julsångerna och annat ur Sissels breda repertoar.

Kvällen inleddes med Hymn to Freedom och följdes av Abbas I Have A Dream. Sångerskan fortsatte sedan i raskt tempo med bland annat nämnda duett med Tommy Körberg Julen är här samt hyllade sin nyligen bortgångna väninna, sångerskan Anne-Grete Preus.

Klädbyte, språkblandning och Bergenhyllning

Under Diana Ross klassiska Reach Out and Touch (Somebody’s Hand) passade Sissel på att byta klänning och även byta ut bilden i backdroppen från vinterskog till vinterklädd stuga. Arrangemang på låtarna var väldigt jazzinfluerade och språkligt blandades det hejvilt med norska, svenska och engelska. Till och med latin förekom.

Därefter följde lite jullåtar, däribland den norska varianten av Stilla nattGlade jul, Jul, jul Strålande jul, It’s the most wonderful time of the year. Vokalissan tog sig även lite tid att hylla sin hemstad Bergen. Hon berättade lite om sina 50-års presenter, från i somras, och visade upp en åsktrumma och en regnstav som skulle hjälpa till mot hemlängtan. Dessa fick även bli intro till Feliz Navidad. Sedan blev det dags för Sissel att inta Benjamin Syrsas roll i When You Wish Upon A Star.

Jularnas jullåt avslutade

Den nyskrivna Önska dig ett Gott Nytt År av Stefan Nilsson och Py Bäckman, som hon premiärsjöng på skansen vid årskiftet fick hon också med. Sissel avslutade med den trollska Se Ilden Lyse som hon framförde vid tidigare nämnda Vinter-OS i Lillehammar.

Som extranummer fick vi Slow Down and The Man I Love från Relfections projektet som renderat i tre nya album samt en julutgåva. Det var väl en lite väl seg avslutning, men så kom då jularnas jullåt O helga natt som välförtjänt fick kvällens varmaste applåd.

En fröjd för örat

Det var en fin blandning av julmelodier och standards den stora publiken bjöds på. Snittåldern låg för övrigt på 60+, vilket gjorde att man kände sig som en av de yngsta denna kväll. Fast ingen oavsett ålderskategori kan förstås förneka att Kyrkjebø har enorma röstresurser, och det är förstås alltid en fröjd för örat när hon tar ton. Med sig hade hon ett band bestående av fyra män och två kvinnor, varav den ena är hennes yngsta dotter Sarah, som hon har tillsammans med den danskamerikanske komikern/sångaren Eddie Skoller. Ni kommer väl ihåg hans What Did We Learn In School Today?

Foto: Michael Lindström

Skriven 2019-11-23

Passa även på att läsa min kollegas fina intervju med Sissel Kyrkjebø här

print

Våra samarbetspartners