LAST CHRISTMAS

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Paul Feig
I rollerna: Emilia Clarke, Henry Goulding, Lydia Leonard, Emma Thompson, Michelle Yeoh

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2019-11-13

Du behöver inte vara en stor fantast av Wham eller George Michael. Du behöver inte vara särskilt förtjust i julens glitter även om detta är en ”obligatorisk-feel-good-julfilm” Du kan slumra till och småle när det passar. Som titeln förtäljer anspelar filmens huvudtema på den stora julhiten från 1984 med Wham och mycket Wham, det vill säga George Michael blir det.

Att stora namn inom musikindustrin sammanförs med spelfilm är numera mer regel än undantag. Filmen kan ses som en hyllning till George Michael, vars alster ackompanjerar handlingen rakt igenom. Så även en ny outgiven låt, och den som står för det åtagandet är Kate eller rättare sagt Katarina (Emilia Clarke).

Kate, en disträ singeltjej som inte funnit sin trygghet i tillvaron är dock charmig som få, och med ett leende som får de flesta att förbi se hennes fadäser och hennes disträa persona, har hon endast två fasta punkter i sin annars yrvakna tillvaro. Det ena är musiken av George Michael och det andra arbetet som tomtens hjälpreda i en julöppen åretrunt-butik i London.

Men när Tom (Henry Golding) dyker upp i Kates liv börjar en av flera pusselbitar falla på plats. Deras kemi fungerar även för biobesökaren. De har något som man gärna vill se mera av. Mamman Petra spelas av Emma Thompson, och har mest karaktären av en biroll. Fast hennes erfarenhet skapar en balans av det hjärtliga slaget.

Regissören Paul Feig var till en början inte intresserad att göra ännu en julkomedi, men blev kontaktad av Emma Thompson som bad honom läsa manuset vilket hon och Greg Wise står bakom.
Filmen fyller sin funktion som romantisk komedi, men inte mer än så. Den är charmig, och det är väl charmen som räddar den. Fast en titel på en film brukar ge en fingervisning om vad som väntas. Så även i Brexittider där högtiden står för dörren och ett givande hjärta klappar lite extra för det goda som hör julen till.

Skriven 2019-11-12

print

Våra samarbetspartners