SKILLET, Amager Bio, Köpenhamn den 7 november 2019

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Skillet är ett av hårdrockens och metalgenrens hårdast arbetande band. Kanske är det därför endast sångaren John Cooper är kvar från originalsättningen efter tjugotre års existens. Man får väl förmoda att de forna medmusikanterna inte pallat vare sig tempot eller trycket.

Mest energiska och nerviga på länge

Men oavsett vilket måste jag säga att den nuvarande kvartetten är i synnerligen god form. Deras insats på det utsålda Amager Bio var bland det mest energiska och nerviga jag sett på en scen på mycket länge. Tankarna vandrade rätt omgående till landsmännen i P.O.D., och deras knockande spelning på samma ställe i våras.

Är ”all over the place”, men ändå alltid sig själva

Fast inga jämförelser i övrigt förstås. För rent musikaliskt har Skillet inte så överdrivet mycket gemensamt med detta gäng. Särskilt inte vad gäller rap-elementet. Sedan kategoriseras för all del båda parter både som alternative- och nu metal. Men är det något man lärt sig vad gäller det vida musikaliska efterspelet till den urtrista grungen, så är det att vad sjutton som helst kan inhösta dessa båda etiketter.

Något den Tennesseebördiga combon uppenbarligen har tagit fasta på. För de rör sig som det heter på utrikiska ”all over the place” inom hyfsat generösa gränser utan att för ett ögonblick låta som någon annat än sig själva. Samtidigt är det här att döma av denna aftons spelning ett riktigt bra liveband. Tempo och tryck hölls på en trots allt överraskande hög nivå under de ganska exakt nittio minuter det hela höll på.

Hårdpumpande öppning fick publiken att gunga i takt

Att det här skulle bli en (konsert)kväll att minnas stod också mycket riktigt klart tidigt. Redan med hårdpumpande öppningslåten Feel Invincible visade kvartetten var skåpet skulle stå, och fansen var med på noterna. Publikhavet gungade i takt och hötte med nävarna redan från första tonen.

Mer av samma vara följde. Därefter avverkades nämligen sådant som den lätt hardcoredoftande Not Gonna Die och You Ain’t Ready, ett alster som herrarna i Linkin Park säkert hade nickat godkännande åt.

Mäktig Victorious-hyllning till avliden Linkin Parksångare

Och på tal om just Linkin Park. Titelspåret från Skillets nya album Victorious tillägnades dess avlidne sångare Chester Bennington, som själv valde att ända sitt liv 2017.

– Men också till alla andra som har samma känslor som han hade, tillade John Cooper. För jag vill ni ska veta att ni alla är älskade och speciella.

Det sistnämnda måste väl karaktäriseras som något av en from förhoppning, men det går knappast att komma ifrån att Victorious är bland det starkaste Skillet någonsin producerat, Från det snygga stråkintrot signerat mångårige stråkvirtuosen på turné, Tate Olsen, den tunga gitarrväggen och den mjuka versen till kvinnliga trummisen Jen Ledgers ljusa sånginpass och den lite trotsiga refrängen som uttrycker att uppgivenhet och depression inte ska vinna striden utgör det här något av ett magnum opus i miniformat för bandet. Mäktigt och väldigt starkt är nog adjektiven jag letar efter här.

Mördarrefränger och tunga riff

Fast med detta sagt, det här bandet har ett helt pärlband sånger av samma (anthem)klass. Som Awake and Alive, Hero och ”rösten för de ohörda” The Resistance, som fick avsluta kvällens övningar. Vi talar oftast om mördarrefränger, tunga riff och den den sköna kontrasten mellan Coopers starka rockpipa och Ledgers lite brådmoget varma flickröst.

Lät sig nöja med två ballader

Sedan får vi så här innan recensionens ridåfall inte heller glömma balladerna. För det blev i alla fall några finfina sådana denna kväll trots allt. En av dessa var Stars, en annan småstötiga Lions, och med detta lät sig bandet nöja. Vilket jag också gjorde, för övrigt. Det räckte, helt enkelt, och var fullt tillfredsställande för variationens skull.

Ändå ska ni då veta att det mjukare godset oftast känns som ett måste i min bok. Annars ter det sig i de allra flesta fall som något viktigt från repertoaren saknas. Så var dock inte fallet den här gången, vilket förstås tyder på hög kvalitet och, ja, även just variation på resten av materialet.

En av höstens starkaste konsertupplevelser

Så vad blir då summan av kardemumman för kvällen? Behöver det nämnas? Inte egentligen. Väl. Men låt mig ändå konstatera att Skillet är ett väldigt tajt och duktigt liveband med en imponerande energi och ett högt underhållningsvärde på pluskontot. Att sedan låtmaterialet är av det metalmelodiöst medryckande slaget är lika självklart som att John Cooper är en publikdomptör med uppenbar trovärdighet och (scen)auktoriet.

Mer än så finns inte att tillägga. Det här var en av höstens starkaste konsertupplevelser. Punkt slut.

Foto: Henrik Hildebrandt

Skriven 2019-11-08

print

Våra samarbetspartners