KATE PANKHURST, Fantastiskt fenomenala kvinnor som uträttat underverk (MiMa Förlag)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Fantastically Great Women Who Worked Wonders

Rosalind Franklin bevisade hur DNA är uppbyggt – och lyckades fotografera en DNA-spiral. Sedan “lånade” Maurice Wilkins fotografiet och försvann med det – till Watson & Crick som tog fotot och hela äran och fick Nobelpriset på köpet.

Snuvad på konfekten och icke nämnd ballongflygare

Det populära spelet Monopol uppfanns av en kvinna – Elizabeth Magie – som snuvades på hela konfekten, dubbelt upp. (Hon fick inte betalt för spelet hon tagit patent på, och lärdomen som spelet skulle ge spelarna vändes till det motsatta … att “roffa åt sig “istället för att “visa solidaritet”).

Sophie Blanchards berömda historia som ballongflygare är nu aktuell i en ny storfilm –The Aeronauts – förutom att huvudrollen spelas av Eddie Redmayne och ingen talar franska och Sophie nämns inte vid namn. Den kvinnliga huvudrollen innehas istället av en helt fiktiv amerikansk äventyrare (fast skådespelaren Felicity Jones har påpekat att franska Sophie Blanchard är modellen för rollen).

Undanskuffade kvinnor framhålls

Lotte Reiniger gjorde hyllade, animerade, sagolika långfilmer över ett decennium innan Walt Disney blev berömd för “den första animerade långfilmen” – Snövit.

Det är ofta som kvinnor blir undanskuffade och bortglömda, men i den här boken framhålls de …. och det blir många nya bekantskaper.

(Lotte Reiniger kan dock inte sägas vara bortglömd inom filmvärlden – en homage till henne och hennes sagoberättarstil finns till exempel i Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1 när The Tale of the Three Brothersberättas i klassisk Lotte Reiniger stil, som en saga i sagan, eller en film i filmen.)

Utmaning hitta vuxna som känner till de berömda kvinnorna

Boken Fantastiskt fenomenala kvinnor som uträttat underverk är rekommenderad för unga läsare, varje person får var sitt uppslag med lite text och massor av skojiga bilder – där bland annat uppslagets huvudperson uttalar sig i pratbubblor!

Men även om målgruppen är unga läsare: Det är en utmaning att hitta någon vuxen som (innan de har läst denna bok) känner till namnen på alla dessa kvinnor och som dessutomvet vad de gjorde och vad de blev berömda för!

0-5 är vad de flesta klarar av. Och om inte filmen Hidden Figures hade handlat om kvinnliga matematiker i allmänhet, och Katherine Goble Johnson i synnerhet, hade facit stannat på 0-4.

Man har undvikit de stora kändisarna, sådana som brukar vara med i sådana här böcker (Anne Frank, Marie Curie, Mary Shelley, Malala Yousafzai, Rosa Parks, Drottning Elizabeth, Emmeline Pankhurst …)

Skojigt och lättläst från 1600-tal till 1900-tal

Hur många vet att vulkanolog är ett yrke som uppfanns av en kvinna? (Och hur många vill frivilligt springa mot en vulkan som håller på att få ett utbrott?!)

Huvudpersonerna i boken kommer från olika delar av världen: Japan, Frankrike, USA, England, Tyskland, Irland … och från många olika tider. Från 1600-tal till 1900-tal.

Boken är skojig och lättläst och så här ska man göra historia kul och tillgänglig! Och se till att “herstory” inte faller i glömska till förmån för “history”.

Ättling till mest kända suffragetten

Kate Pankhurst … efternamnet verkar bekant. Ja, hon är ättling till den mest kända suffragetten, Emmeline Pankhurst. Fast här finns suffragettrörelsen representerad av en helt annan, mer okänd, suffragett, Rosa May Billinghurst, som inte lät det faktum att hon satt i rullstol förhindra att hon aggressivt och militant förde sin kampanj för kvinnlig rösträtt. Hon lät inte någon alls tycka synd om henne. Någonstans måste attitydförändring börja.

Attitydförändring med gräsrötterna

Kate Pankhurst har valt att förändra världen genom sina barnböcker. Attitydförändring kan lika gärna börja med gräsrötterna. Det vill säga med läsare som är så pass små att de inte hunnit få sina små huvuden fullproppade med fördomar … än så länge.

Ett kort ögonblick verkar allting möjligt och ingenting omöjligt.

Skriven 2019-11-04

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners