RESTAURANGEXPO 2020 – Hur smakar framtiden?

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Vad vi tycker om för smaker och mat är individuellt, men vad tror vi om framtidens smaker? Kommer vi utveckla en mer nyanserad vokabulär som beskriver mat som annat än ”skitgott” eller ”jätteäckligt”? Och kommer den stora frågan kring närproducerad och hållbar mat göra att vi utvecklar helt nya smaker som vi aldrig tidigare känt eller som vi ännu inte har ett språk för att beskriva?

Vi har fått prata med en av landets mest smaksäkra och kvalitetsmedvetna företagsledare, Martin Eriksson, VD på Johan i Hallen som ställer ut på Restaurangexpo och Fastfood & Café branschmässan i Malmö den 29 & 30 januari 2020. Tillsammans har vi rett ut hur de ser på framtidens smaker.

-Ett enkelt sätt att förklara det som jag tror är framtidens smaker är att förklara det som mammas smaker. Alltså rena och enkla smaker som vi känner igen och har fina minnen till, säger Martin.

Åsikter kring hur framtidens smaker kommer påverkas av klimatdebatten är skildrade. När vissa menar att mjölbaggar och gräshoppor kommer bli en naturlig del av västvärldens matlandskap, menar andra att det finns bättre sätt att ta ansvar, genom att tänka säsongsbaserat och naturligt.

-Närodlat är inte den lösning som ensam kommer förändra miljöpåverkan i vårt matlandskap. Det finns inget som säger att närodlat är godare eller bättre för vårt klimat, frågan är större än så, menar Martin. Jag tror det är viktigt att komma ihåg att alla länder inte har samma förutsättningar att odla samma råvaror, vi bör hålla oss till en naturlig process och se till att rätt land odlar det som de har bra förutsättningar att göra. Det innebär också att vi bör fokusera på att odla och äta efter säsong, förklarar han.

I Norden har vi alltid sneglat över Atlanten för att inspireras av vad våra grannländer gör, inte minst när det kommer till mat. Det finns de som menar att framtidens smak kommer vara en tydlig fusion mellan traditionell, nordisk mat och mer exotiska smaker och kryddor från andra delar av världen. Martin däremot tror inte att trender kring framtidens smaker behöver göras så komplicerat.

-Vi tror inte på trender, vi tror på det folk gillar. Det man tycker om är det som är gott och som man känner igen sig i. Man kan jobba med smaker på olika sätt för att förstärka dem, men det är viktigt att komma ihåg att kvalitet smakar gott och det går inte att komma runt genom att förfalska smaker. Bra råvaror smakar gott helt enkelt.

Det naturliga och medvetna sättet att se på matlandskapet genomsyrar Martins syn på framtidens smaker. Han menar att vi kommer fortsätta äta kött, fisk och grönsaker så som vi alltid gjort men att skillnaden kommer ligga i hur det vi stoppar i oss är producerat.

-Djuren ska vara frigående och gräsuppfödda, fisket ska ske på ett hållbart sätt och vi ska följa säsong. Det finns ingen anledning för oss att äta sockerärtor som flugit från andra sidan jorden i december, vi behöver tänka på säsong och på så sätt skapa ett naturligt och smart sätt att äta och producera mat. Det är vad som kommer styra framtidens smaker, avslutar han.

Information om Restaurangexpo och Fastfood & Café-mässan i Malmö:
Easyfairs arrangerar Restaurangexpo och Fastfood & Cafémässan som en fackmässa för beslutsfattare i restaurang, café och fastfoodnäringen. Som besökare blir du en del av Nordens största mötesplats för branschen där grossister och leverantörer samlas för att inspirera besökarna med de senaste trenderna och ett unikt sortiment. Restaurangexpo och Fastfood & Cafémässan är en mötesplats där köpstarka besökare samlas för att göra affärer. På Malmömässan 29 – 30 januari 2020.

© Easyfairs

print

Våra samarbetspartners