ROCKETMAN

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Rockstjärnemusikal, USA 2018
Regi: Dexter Fletcher
I rollerna: Taron Egerton, Jamie Bell, Richard Madden, Bryce Dallas Howard, Gemma Jones
DVD/Blu-Ray/4K Ultra
(Paramount)

BETYG: TRE

Fast jag vet att det är en av Elton Johns mest ikoniska hits så idag när jag hör talas om Rocket Man associerar jag direkt till Nord Koreas ledare Kim Jong Un tack vare Trump… På sätt och vis är det synd när begrepp och namn får helt nya betydelser för en ny generation och de så småningom glömmer bort originalet.

Låten Rocket Man har nu blivit titeln till musikalfilmen Rocketman som handlar om Elton Johns liv. Kom ihåg att det är en musikal det handlar om och ingen biografi. Låtarna följer ingen som helst kronologisk ordning utan läggs in var låtens text passar in. Med detta sagt över till handlingen.

Det är egentligen en ganska mörk historievandring vi får följa med på. Från den unge Reginald Dwight som upptäcker en sin talang för pianots tangenter till den nedsupne knark- och sexmissbrukande rockstjärnan Elton John.

Fastän mycket är konstnärliga friheter så är det ändå Elton Johns egna ord som ligger bakom manuset och Elton är även en av filmens producenter så det är verkligen hans story vi fått ta del av. Det är väl både på gott och ont. Hade varit intressant att se mer av hela musikskaparprocessen än bara deprimerande nojor beströdda med en massa glitter.

Extramaterialet är ju väldigt rikt. En hel del bakom scenerna och bortklippt material – varför man kortade ner slutet begriper jag inte men här fick man nu förklaringen till Elton Johns AIDS-engagemang som rullade förbi under eftertexterna. Och glöm inte att man även kan se filmen med karaokeinslag.

Skriven 2019-10-19

print

Våra samarbetspartners