MIKE ANDERSSON, sångare i TUNGSTEN: Från Anders Johansson 1985 till Tungsten 2019

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Mitt första musikminne uppenbarade sig när jag var blott fyra år gammal, 1978 och jag hörde låten Baker Street med Gerry Rafferty på radion. Jag blev helt såld…jag befann mig i en ålder där talet inte riktigt hade utvecklats till fullo. Ändå minns jag än idag vilken genomslags kraft den låten fick på mig. Några år senare upptäckte jag band och artister som Bee Gees, Whitesnake, Howard Jones, Helix med flera som har satt en prägel på mitt musikaliska ”jag”. Detta var under åttiotalets första halva innan jag uttryckligen blev hårdrockare (på åttiotalet var man i princip antingen synthare eller hårdrockare).

Yngwie på kassett istället för godis

En solig dag 1985 gick jag till byns lanthandel där jag växte upp (Fjärestad, cirka 12 kilometer utanför Helsingborg) för att handla godis. Väl där så såg jag att lanthanden hade fått hem Yngwie J. Malmsteens Rising Forces Marching Out på kassett! Det blev inget godis den dagen då mina hårt förvärvade slantar efter tjat på min ömma moder gick till att köpa Yngwies Marching Out på kassett. Jag blev fullkomligt såld på plattan, och där och då började en musikalisk kärleksaffär som skulle vara till millenieskiftet.

Anders Johansson och Planet Alliance

Som bekant var ju Anders Johansson trummis i Yngwies band på den tiden och skulle så förbli till 1989. Han blev också en av mina trumslagar favoriter och vem kunde väl ana att man 21år senare skulle medverka på samma platta som honom och Bob Daisley (Planet Alliance, självbetitlat album från 2006)

Det var som sagt 2006 när vi spelade in Planet Alliance-plattan som jag blev ”bekant” med Anders ”musiker emellan”. Jag hade träffat honom några år tidigare på Kulturbolaget i Malmö efter ett gig med Dream Theater…tror året var 1993. Hur som helst, det var faktiskt även under denna inspelningen som jag träffade Anders söner Nick och Karl för första gången blott 9 och 11år gamla.

Mike Andersson Foto: Patric Ulaeus

Framväxande vänskap med Fullforce

Hade en videoinspelning med dem på VHS när dom sprang omkring i inspelningsstudion med en mexikansk alohahatt hahaha.
Fem år senare, närmare bestämt 2011 startade vi ett band tillsammans som hette Fullforce där bl.a Stefan Elmgren (ex-Hammerfall) ingick. Det var i det bandet jag lärde mig känna Anders på riktigt, så att jag nu kan kalla honom för min vän.

Förbannat kul turné med öl och rödtjut

Vi släppte två plattor (One och Next Level) och gjorde en kortare turné i Sverige och Tyskland som förband åt tyska Edguy. Det var en förbannat kul turné och jag blev en erfarenhet rikare då jag fram till dess aldrig turnérat tidigare. En förbannad massa öl och rödtjut började konsumeras efter giget på Tyrol i dåvarande Scorpions trummisen James Kottaks loge efter ett gig i Stockholm då vi hade en ledig dag dagen efter – Kottaks eget band var också med på turnén. Vi alla mer eller mindre tömde baren på Anchor Bar efter det att vår promoter bjudit dit oss. I övrigt var vi hyfsat skötsamma allihopa. Anders är alltid förbannat kul att lyssna på men, i turnébussen dagen efter den kvällen var till och med Anders tyst och bakis, hahaha.

Fullforce hamnade i ett ”stand by” läge några år senare dels på grund av skivbolagsstrul, men också för att samt gnistan i bandet dog. Jag och Anders bibehöll sporadisk kontakt efter det.

Detta fotot är från min bröllopsfest på Rockbåten i Helsingborg, 2017

Tungsten will rise

Sommaren 2016 ringde Anders mig och frågade om jag kunde tänka mig att gå med i hans nya band tillsammans med hans söner Nick och Karl. Jag blev såklart intresserad direkt, men…ville gärna höra någon låt först för att fatta musikstilen man skulle jobba med. Jag blev helt såld och resten är historia. Vi testade som Strokkur, men blev sedermera TUNGSTEN efter att ha förhandlat fram en bra deal med Nuclear Blasts underbolag Arising Empire Records. Den tjugonde september 2019 släpptes Tungstens debutalbum We Will Rise på vinyl, CD samt digitala streaming-plattformar.

Pssst…om ni har läst Anders Johanssons bok Trumslagarpojken, och då speciellt slutet av boken så nämns ”ulrik”…svaret läste ni här 😉

Tack för ordet…
Cheers!!
//Mike Andersson

Skriven 2019-09-19

print

Våra samarbetspartners