FILM & TV nobbas rabatt för nya produktioner i Sverige i höstbudgeten

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Film- och TV-industrin starkt kritisk till höstbudgeten:”Sverige missar jobb och värdefull exponering”

Efter regeringens presentation av höstbudgeten står det klart att Sverige fortfarande står utan så kallade produktionsincitament för att behålla film- och TV-inspelningar i landet. – Regeringens besked innebär tyvärr ännu ett förlorat år för svensk film, säger film- och TV-industrins branschföreträdare Eva Hamilton.

Idag presenterades regeringens höstbudget. Efter presentationen står det klart att Film- och TV-industrin behöver vänta ytterligare på en så kallad produktionsrabatt för film- och TV-inspelningar. Sverige tillhör därmed en skara på endast fyra länder i hela EU- och EES-området som ännu inte har infört incitament av detta slag.

– Det är djupt ironiskt och väldigt beklagligt att vi just nu upplever en all-time-high när det gäller efterfrågan på våra tjänster, men jobben, investeringarna och hela tillväxten förläggs utomlands. Det är ett misslyckande för Sverige och svensk näringspolitik, säger Film&TV-Producenternas ordförande Eva Hamilton.

Frågan om produktionsincitament utreddes av regeringen 2019 efter tillkännagivande av en enig riksdag. Utredarens förslag om en 25-procentig rabatt på film- och tv-produktioners spendering enligt finsk och norsk modell tillstyrktes av samtliga remissinstanser. Men incitamentet har ännu inte införts.

– Modellen är prövad i flera länder och har visat att ökade skatteintäkter och andra samhällsekonomiska vinster överstiger kostnaderna med råge. Nu blir effekten den motsatta. Bara under 2019-2020 kommer svenska produktioner för 1,5 miljarder att spelas in utomlands, säger Eva Hamilton.

© Film& TV-Producenterna 2019-09-18

Film& TV-Producenterna är branschorganisationen för produktionsbolag inom film, tv och reklamfilm. Organisationens medlemsbolag omsätter totalt 4 miljarder och står för merparten av svensk film och tv-produktion, alltifrån breda underhållningsprogram för tv, till långfilm, dramaserier, faktaprogram, dokumentärer och reklamfilm.

print

Våra samarbetspartners