MICHAEL OWEN 0-1 VLADIMIR ORAVSKY

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Fotbollsanfallaren Michael Owen, slutade spela fotboll år 2013. Under sin fotbollskarriär spelade han för Liverpool, Real Madrid, Newcastle United, Manchester United och Stoke City, men även för Englands herrlandslag. I början av denna månad kom han ut med Reboot : My Life, My Time, en 352-sidig självbiografisk bok, utgiven på förlaget Reach Sport. SVT:s Kulturnyheterna rapporterade om boken den 9 september 2019, bara några dagar efter bokens publicering. Så här sade Kulturnyheternas programledare Kristofer Lundström om den, med sin ofta antydande blick och menande röst, signalerande ”vad säger ni om detta (utomsvenska) angrepp på yttrandefriheten?” Michael Owens självbiografi stoppas lokalt av en bokhandlare i Newcastle ”eftersom Owen är för taskig mot staden och fansen”.

Orten Newcastle upon Tyne har enligt Wikipedia 189 863 invånare, den administrativa enheten omfattar 280 177 invånare, medan hela storstadsbebyggelsen, som även omfattar North Tyneside, South Tyneside och Gateshead har drygt 750 000 invånare. Man googlar lätt att bara i Newcastle finns det 18 stycken fysiska bokhandlar i varierad storlek plus Amazon och en hel del andra digitala bokhandlare. En av dessa privatägda, fysiska bokhandlare vill inte saluföra denna bok.

Det skulle inte falla mig in att ha något emot att Kulturnyheterna rapporterade om denna synnerligen upprörande lokala kulturbojkott som varje tankefrihetsälskande människa bör känna till och uppröras över, det som föranledde att jag sträckte mig efter min opinionsyttringspenna, var att Kulturnyheterna inte rapporterade om att utgivningen av min bok Från Astrid till Lindgren också blev stoppad. Se exempelvis Wikipedia som skriver att tre olika förlag var på väg att utge denna bok, men att samtliga blev hindrade att göra så bara några dagar innan utgivningen.

Jag har informerat svenska kulturmedia om denna händelse, men de var av en ”mystisk”, ospecificerad anledning inte intresserade av att se på det ögat, och lyssna på det örat. Så jag skrev en 400-sidig bok om detta omfattande censuringripande, betitlad Friheten i kulturen : reflexioner kring tystnad och repression inom kulturetablissemanget med anledning av tillblivelsen av boken Från Astrid till Lindgren, ISBN 9789173270441. Bokens förlag skickade denna till SVT:s Kulturnyheterna men redaktionen bemötte även denna med en ”mystisk”, ospecificerad kompakt tystnad.

Från Astrid till Lindgren är numera utgiven inte bara i Sverige utan även i Tyskland (Schweiz, Österrike), Nederländerna, Polen och Tjeckien, och är dessutom översatt till engelska. Den är utgiven inte bara som traditionell pappersburen bok med hårda pärmar och även i pocket, utan även som e-bok och även det i ett flertal länder. Den är därutöver utgiven även av punkt- och talboks-biblioteket. Filmen Unga Astrid av Pernille Fischer Christensen med Alba August i huvudrollen, hämtade också inspiration i denna bok. Min scenpjäs som bygger på samma material som boken, Från Astrid till Lindgren spelades i New York på Deutsches Haus under titeln My Astrid.

Från Astrid till Lindgren blev publicerad även som populär följetong både i Sverige och flera andra länder. I Sverige åtminstone 10 ggr, senast i tidningen Kvällsstunden i 10 dubbelhelsidiga avsnitt. Enligt min tyske förläggare gavs den ut i Tyskland som följetong i inte färre än i 32 tidningar och tidskrifter. Med andra och färre ord, boken Från Astrid till Lindgren blev en avsevärd succé, inte bara konstnärligt utan även ekonomiskt. Och det samma kan jag stolt rapportera om boken Friheten i kulturen : reflexioner kring tystnad och repression inom kulturetablissemanget med anledning av tillblivelsen av boken Från Astrid till Lindgren. (Läs gärna recensionerna, exempelvis denna)

Inget av detta är eller var av intresse för SVT:s Kulturnyheterna. Att Michael Owens bok Reboot stoppades av en enda privatbokhandlare i Newcastle, tycker Kulturnyheterna däremot är angeläget att informera om, eftersom vi skall vara medvetna om att något sådant skulle antagligen aldrig kunna hända i vårt demokratiska kungarike. Fundera gärna över vad Kulturnyheternas inte helt agendafria influensers vill åstadkomma med sina snedvridna, tankekontrollerande bevakningar. Got it? Inte undra på att SVT, liksom medierna i odemokratiska, exempelvis socialistiska och kommunistiska länder, är skattefinansierad.

Klicka här för köp av och information om artikelförfattaren Vladimir Oravskys böcker.

© vladimir oravsky

Skriven 2019-09-10

print

Våra samarbetspartners