MELODIFESTIVALEN 2020 – Programledarna

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Nu är det klart! Det blir Lina Hedlund, Linnea Henriksson och David Sundin som hälsar publiken välkommen när det är dags för hela Sveriges fest i februari. Med start i Linköping tar trion med tittarna på Melodifestivalens sex veckor långa turné med slutstation Stockholm där vinnaren och Sveriges representant i Eurovision Song Contest ska utses.

Christel Tholse Willers, exekutiv producent, om valet av programledare:

– Lina Hedlund, Linnea Henriksson och David Sundin är en trio med en kemi som sprakar och värmer. De är alla tre underhållare av rang med en nära relation till sin publik. Var och en har en speciell lyskraft och oanade talanger som det ska bli härligt att ge Melodifestivalens tittare i vinter.

Det är en färgstark trio med olika bakgrunder som är värdar för hela Sveriges fest 2020. David Sundin kunde tv-tittarna se som programledare för Kristallengalan tillsammans med Babben Larsson. De två är dessutom i full gång med att spela in en ny säsong av lördagsunderhållningen Bäst i test. Melodifestivalen är inte ny för David, som jobbat som manusredaktör under två år (2015, 2016). Lina Hedlund är inte heller någon nykomling i sammanhanget. Hon har tävlat sex gånger och har efter många år i discokulan tagit steget till soloartist. Med låten Victorious tog sig Lina till final i årets Melodifestival. Linnea Henriksson är lite av trions Mello-rookie. Den välmeriterade sångerskan hittar hem i allt från pop till jazz. SVT-tittarna har kunnat se henne som programledare i Musikhjälpen 2014 och 2015 och som reporter 2017 i samma program. Året därpå medverkade hon i tv-programmet Så mycket bättre.

Programledarna – frågor och svar

Lina Hedlund
1 Min första tanke när jag fick frågan om programledarjobbet:
– JAAAAA!!!!! Det har varit en dröm för mig i många år.

2 Om att programleda Melodifestivalen:
– Att få leda Sveriges mesta och bästa underhållningsprogram känns väldigt ärofyllt. Det har stått på min att vilja göra-lista i många år, så jag är väldigt peppad och sjukt glad att få leda Sveriges största folkfest! Melodifestivalen är som en rörelse, ett sammanhang där alla är välkomna. Alla samlas och inspireras, irriteras och exalteras! Jag älskar det!

– Det finns inget annat motsvarande teveprogram där man kan göra dessa shownummer. Det jobbar fantastiska människor på, bakom, under och över scenen! Det är en enorm apparat och det kittlar i hela mig när jag tänker på att vi tre ska få styra detta skepp!

3 Om programledarkollegorna:
– Jag har beundrat både Linnéa och David länge! Linnéa är en fantastisk artist, sångerska, låtskrivare och människa, David är ju en av Sveriges bästa programledare och jävligt rolig! Jag tror vi kompletterar varandra på ett grymt sätt!

4 Det kan tittarna förvänta sig av er som programledartrio:
– Tittarna kan förvänta sig en musikalisk fest, där vi får se både väntade och oväntade sidor av oss alla tre. Det vi främst har gemensamt är att vi alla hyser en stor kärlek till Melodifestivalen och det är en viktig grund för att vi ska gå in med all kraft och energi tillsammans!

5 Tidigare erfarenhet av Melodifestivalen:
– Jag har tävlat sex gånger (2002, 2003, 2009, 2010, 2014, 2019) och mellanakt (2013 och 2017), så att få kliva in i denna nya roll i detta sammanhang känns enormt kul!

6 Första minnet av Melodifestivalen:
– Carola, jag älskade Carola och Herreys som liten. Melodifestivalen har varit lika viktig som julafton sen jag var liten, den finns typ i mitt DNA.

7 Favoritlåt i Melodifestivalen:
– Det finns så många! Av mina egna framträdanden betyder Stay the night mycket då jag var med och skrev den. Sen var Victorious starten på min solokarriär efter 11 år i discokulan. Jag har alltid älskat Abba så Waterloo är ju riktig schlagerfest!

8 Favoritprogramledare i Melodifestivalen:
– Jag har alltid älskar Petra Mede med hennes råa men hjärtliga humor, men även förra årets fyrklöver var fantastisk. Det är många som har gjort ett fenomenalt jobb.

9 Favoritår i Melodifestivalen, därför att:
– Det blir ju 2020! Jag längtar efter att få stå där med Linnéa och David och möta hela Sverige!

Linnea Henriksson
1 Min första tanke när jag fick frågan om programledarjobbet:
– Nä stackars, nu har du ringt fel.

2 Om att programleda Melodifestivalen:
– Världens största ära! Är så bubblande glad över förtroendet att få ta hand om svenska folket och alla som tävlar i denna fest alla är inbjudna till. Och som låtskrivare är det mäktigt att sex veckor varje år handlar om att hitta den bästa låten, att hela Sverige engagerar sig i något så nördigt som textrader och tonartshöjningar. Ska bli superspännande att få ta del av det såhär!

3 Om programledarkollegorna:
– Drömpersoner. Trygga, roliga, urhärliga och så fantastiskt grymma på det de gör. Ska bli så kul!

4 Det kan tittarna förvänta sig av er som programledartrio:
– Att vi ska ha kul ihop! Vi är alla Mello-fans som älskar direktsändning och har inga anledningar till att hålla igen. Nu kööööör vi!

5 Tidigare erfarenhet av Melodifestivalen:
– Förutom samtliga finaler vid tv:n med paljettstass, hemmagjort röstningsformulär och tacos? Körade bakom Carolina Wallin Perez bidrag ”Sanningen” 2012, dock inte live, och hade äran att vara mellanakt 2018.

6 Första minnet av Melodifestivalen:
– Jan Johansen vinner med ”Se på mig”. Var åtta år, stod och tryckte mot sargen mellan hoppen på konståkningsträningen för att kunna se in i ishallens cafeteria där tv:n stod på och där nånstans insåg jag nog att musik var bra mycket mer ”min grej”.

7 Favoritlåt i Melodifestivalen:
– Vägrar välja egentligen, men ”Eloise” med Arvingarna är bara för bra ändå.

8 Favoritprogramledare i Melodifestivalen:
– Lill Lindfors i mitt hjärta. Var inte ens född när hon ledde Eurovision 1985, ändå är ögonblicket när hon ”tappar kjolen” något jag pratar om som om jag var där.

9 Favoritår i Melodifestivalen, därför att:
– 2012 därför att Euphoria vann hela skiten, frälste mina ”jag tittar inte på Mello”-kompisar och förvandlade en lugn kväll på indisk restaurang till en fest utan dess like. Borden föstes undan och vi dansade vår lyckligaste dans till vinnarlåten minst 30 gånger i rad tills en av oss drog knät ur led och ambulansen la lite sordin på stämningen.

David Sundin
1 Min första tanke när jag fick frågan om programledarjobbet:
– Jag kände bara… ÄNTLIGEN!

2 Om att programleda Melodifestivalen:
– Jag har tittat på Melodifestivalen, jag har jobbat med Melodifestivalen, jag älskar Melodifestivalen. Under alla de här åren har jag såklart inte kunnat undvika att tänka “där uppe skulle man allt stå en dag…”. När jag nu äntligen får göra det kommer jag att ge mitt absolut bästa och njuta och ha roligt varenda liten sekund.

3 Om programledarkollegorna:
– Vi har en otrolig samsyn på det här uppdraget och är lika på en massa sätt och där vi är olika kompletterar vi istället varandra. Framförallt känns det väldigt tryggt att Lina och Linnea är så sjukt mycket bättre än mig på att sjunga så dom får kanske dra ett lite större lass just där.

4 Det kan tittarna förvänta sig av er som programledartrio:
– Massa skoj, humor och värme! Och kanske bus? Jag tror det kan bli bus. Det bästa tror jag är att alla tre tar tävlingen på allvar, vi är genuint intresserade av att vi ska skicka vårt absolut bästa bidrag till Eurovision Song Contest. Det känns som att det är Sveriges tur, visst gör det?

5 Tidigare erfarenhet av Melodifestivalen:
– Jag har jobbat som manusredaktör 2015 och 2016. 2018 var jag med i det som kallas för ”Förfesten” där man värmer upp och peppar igång publiken i arenorna. Jag fick ha paljettkavaj och skjuta t-shirt-kanon, bara det är ju en dröm som blev sann.

6 Första minnet av Melodifestivalen:
– När Carola vann med Främling. Jag var sju år och minns att jag tyckte att hon hade så fina gula kläder. Hade sedan en massa Carola-affischer på mitt rum så förmodligen var det inte bara Melodifestivalen jag blev kär i då.

7 Favoritlåt i Melodifestivalen:
– Oj vad svårt, kanske till och med omöjligt att svara på! Men om jag bara fick ta med mig en mellolåt till en öde ö skulle det bli “Möt mig i gamla stan” med Magnus Carlsson.

8 Favoritprogramledare i Melodifestivalen:
– Janne ”Loffe” Carlsson. Programmet var ju inte lika storslaget och välrepeterat då men han hade en otroligt avslappnad inställning till det hela.

9 Favoritår i Melodifestivalen, därför att:
– 2020. Det är jubileum och det kommer på alla håll och kanter att bli Melodifestivalen när det är som allra allra bäst.

Turnéplan Melodifestivalen 2020
1/2 Deltävling 1 – Linköping
8/2 Deltävling 2 – Göteborg
15/2 Deltävling 3 – Luleå
22/2 Deltävling 4 – Malmö
29/2 Andra chansen – Eskilstuna
7/3 Final – Stockholm

Melodifestivalens alla programledare genom tiderna
1959: Thore Ehrling
1960: Thore Ehrling
1961: Jeanette von Heidenstam
1962: Bengt Feldreich
1963: Sven Lindahl
1964: Inställd
1965: Birgitta Sandstedt
1966: Sven Lindahl
1967: Maud Husberg
1968: Magnus Banck
1969: Pekka Langer
1971: Lennart Hyland
1972: Gunilla Marcus
1973: Alicia Lundberg
1974: Johan Sandström
1975: Karin Falck
1977: Ulf Elfving
1978: Ulf Elfving
1979: Ulf Elfving
1980: Bengt Bedrup
1981: Janne “Loffe” Carlsson
1982: Fredrik Belfrage
1983: Bibi Johns
1984: Fredrik Belfrage
1985: Eva Andersson
1986: Lennart Swahn, Tommy Engstrand
1987: Fredrik Belfrage
1988: Bengt Grafström
1989: Yvonne Ryding-Bergqvist, John Chrispinsson
1990: Carin Hjulström
1991: Harald Treutiger
1992: Adde Malmberg, Claes Malmberg
1993: Lasse Kronér, Göran Rudbo, Ken Wennerholm
1994: Kattis Ahlström, Sven Melander
1995: Pernilla Månsson
1996: Pontus Gårdinger, Siw Malmkvist
1997: Jan Jingryd
1998: Pernilla Månsson, Magnus Karlsson
1999: Anders Lundin, Vendela Kirsebom
2000: Elisabeth Andreassen, Lasse Berghagen, Lotta Engberg, Loa Falkman, Lasse Holm, Carola Häggkvist, Tommy Körberg, Lena Philipsson, Arja Saijonmaa, Björn Skifs
2001: Josefine Sundström, Henrik Olsson
2002: Kristin Kaspersen, Claes Åkeson
2003: Mark Levengood, Charlotte Nilsson, Lena Philipsson, Carola Häggkvist, Barbro “Lill-Babs” Svensson, Roger Pontare, Jonas Gardell
2004: Charlotte Perrelli, Ola Lindholm och Peter Settman
2005: Alexandra Pascalidou, Shan Atci, Annika Jankell, Erik Haag, Henrik Schyffert, Jill Johnson, Johanna Westman, Kayo Shekoni, Mark Levengood, Marko ”Markoolio” Lehtosalo, Micke Leijnegard
2006: Lena Philipsson
2007: Kristian Luuk
2008: Kristian Luuk
2009: Petra Mede
2010: Måns Zelmerlöw, Dolph Lundgren och Christine Meltzer
2011: Marie Serneholt och Rickard Olsson
2012: Sarah Dawn Finer, Helena Bergström och Gina Dirawi
2013: Gina Dirawi och Danny Saucedo
2014: Nour El Refai och Anders Jansson
2015: Robin Paulsson och Sanna Nielsen
2016: Gina Dirawi (i alla program, övriga i ett program) Petra Mede, Henrik Schyffert, Sarah Dawn Finer, Ola Salo & Peter Jöback, William Spetz
2017: Clara Henry, David Lindgren, Hasse Andersson
2018: David Lindgren, sidekick Fredrik ”Fab Fred” Svensson
2019: Sarah Dawn Finer, Kodjo Akolor, Marika Carlsson, Eric Saade
2020: Linnea Henriksson, Lina Hedlund, David Sundin

© SVT

print

Våra samarbetspartners