GNISTEN – Sverigepremiär för dokumentären om Janne Schaffer

Klicka på bilden, för att se hela bilden

”Janne är en ikon inom svensk musikhistoria och hans gedigna musikalitet har med rätta nått långt utanför landets gränser!”
– Ronny Svensson, film- & musikkritiker, understundom musiker –

Norske regissören Jarle Eskedal har gjort en mycket personlig dokumentär om Janne Schaffer grundad i hans fascination av Schaffers fjärde album ”Earmeal” från 1978 och hans möte med sin musikaliske hjälte. Schaffer berättar öppet om tillkomsten av albumet – från att han tackade nej till världsturné med ABBA till studioinspelning i Hollywood med bröderna Porcaro som samtidigt bildade Toto.

Filmen – som på norska heter ”Gnisten”, gnistan på svenska – handlar om tillkomsten av Janne Schaffers fjärde studioalbum ”Earmeal”:

– ”Earmeal” spelades in i Hollywood 1977 och på skivan medverkar gräddan av studiomusiker på den tiden, bland annat bröderna Jeff, Mike och Steve Porcaro och deras far Joe. Filmen handlar mycket om hur jag kom att hamna där med de musikerna. Det är lite extra kul att just den plattan ”kultförklarats” i en del kretsar, mycket beroende på att den blivit samplad av flera rap- och hip hop-artister som KRS-One och The Lady of Rage, berättar Janne Schaffer.

– Janne Schaffer är tveklöst en av våra mest mångsidiga musiker som skapar magi med sin gitarr inom allt från visa över jazz till hårdrock. Det mest imponerande är att han inte på äldre dar blivit trött och bekväm utan tvärtom söker nya utmaningar och lirar bättre gura än någonsin, säger Ronny Svensson.

I filmen visas också för första gången exklusivt arkivmaterial från Jannes solodebut på den internationella scenen under jazzfestivalen i Montreux 1977 där han spelade med legendarer som bland andra Stan Getz, Billy Cobham, Dexter Gordon, Bob James, Maynard Ferguson, Steve Kahn och Eric Gale. Filmen gör ett djupdyk i musikhistorien genom Jannes skildringar och möten mellan människor där det slår musikaliska gnistor. Björn Ulvaeus från ABBA och Steve Porcaro från Toto delar också med sig av sina Schaffer-upplevelser.

Efter filmvisningen följer ett musikaliskt samtal på scenen mellan Janne Schaffer, Jarle Eskedal och Ronny Svensson.

”Gnisten” kommer att få TV-premiär på SVT Play i jul- och nyårshelgen.

Avslutning med konserten ”Janne Schaffer Music Story”
Kvällen knyts ihop med konserten ”Janne Schaffer Music Story” som inleds med att några av låtarna från ”Earmeal” spelas live. Därefter följer en kavalkad av låtar av artister han jobbat med (främst under 70-talet) som Ted Gärdestad och ABBA. Det blir naturligtvis musik av Jannes mångårige samarbetspartner Björn J:son Lindh som i år skulle ha fyllt 75 år. Musiken varvas med Jannes personliga, roliga och ibland sorgliga anekdoter från inspelningarna.

Janne Schaffer – filmvisning & konsert
Nalen, Regeringsgatan 74 i Stockholm
Söndag 29 september, insläpp kl 18:00 – filmstart kl 18:45 – filmen är ca 35 min lång
Filmvisningen följs av ett samtal på scenen mellan Janne Schaffer, regissören Jarle Eskedal och frilansjournalisten Ronny Svensson
Kvällen avslutas med konserten ”Janne Schaffer Music Story”

Biljetter https://www.nalen.com/konsert/2019/janne-schaffer-2/
Biljettpris: 370 kr plus serviceavgift

Medverkande ”Janne Schaffer Music Story”
Janne Schaffer – gitarr, sång
Johan Boding – sång
Peter Ljung – keyboard
Barbro Lindqvist – gitarr, sång
Tobias Gabrielson – bas, sång
Mårgan Höglund – trummor

© Taste PR

print

Våra samarbetspartners