MXGP (VM I MOTO CROSS), Uddevalla den 24-25 augusti 2019

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Lördag äntligen är längtan över VM-cirkusen tillbaka på Glimminge Motorstadion, och den här gången var hela tjugosju svenskar anmälda till de olika klasserna EMX125, EMX250, MX2 och MXGP.

Sverige hade fyra svenska förare som kvalade in direkt till EMX125. Max Pålsson från Landskrona MK var bäste svensk och kvalade in på en fjortonde plats. Dessvärre kvalade inte Liam Hanström från Anderslöv MK in alls.

Redan i samband med starten i andra kurvan vurpade Max Pålsson Han körde dock upp sig till tjugoförsta plats trots det tuffa motståndet. Bättre gick det för Rasmus Varg. Han slutade som nummer tretton i det första heatet i ett mycket fartfyllt race med unga vildhjärnor. Tyske Simon Langenfelderf vann det första heatet, tvåa blev fransmannen Tom Guyon och trea blev italienaren Mattia Guadagnini. Svenskarna får ladda om tills söndagens lopp och då hoppas vi på bättre resultat.

I EMX250 kvalade hela elva svenskar in. Andre Högberg blev förste reserv. Pontus Jönsson från Sösdala hade sjätte kvaltid. EMX250 hade en spännande start, och racet vanns till slut av dansken Mikkel Haarup. Tvåa blev Roan Van De Moosdijk från Holland och trea blev Stephen Rubini. Ken Bengtsson kraschade i andra dalen efter starten när han låg på en tredje plats. Bland övriga svenskar slutade Isak Gifting på femte plats, Tim Edberg blev tia medan Sösdalas Pontus Jönsson körde in som trettonde man.

I MX2 har vi Alvin Östlund från Husqvarna som vårt stora VM-hopp och det ska bli spännande att se Alvin på söndag. Poleposition tog Maxime Renaux från Frankrike, tvåa Jorge Prado från Spanien och trea Brian Moreau från Frankrike – Alvin Östlund startar på artonde plats.

Det är självklart att Anton Gole kör för det svenska MX1 VM-teamet JWR. Vid sin sida har Anton gamla VM-proffs rävar som Kevin Strijbos från Beligen och Vsevolod Brylyakov från Ryssland, och så klart Jonathan Bengtsson från KTM Scandinavian Racing Sports.

Poleposition i MXGP fick Jeffrey Herlings, Holland, andra Glenn Coldenhoff och tredje Tim Gajser. Vårt svenska hopp Anton Gole startar från en femtonde plats. Tyvärr kommer inte Filip Bengtsson till start, han vill kurera sig efter sin skada. Vi hoppas på ett bra race i morgon.

När söndagen infann sig bjöds det på race för såväl EMX125 och EMX250 på förmiddagen som av MX1 och MX2 på eftermmiddagen

EMX125:

Max Pålsson fick en bra start som trea, men tappade några placeringar redan första varvet. Därefter höll han en sjunde plats ända till sista varvet då han blev passerad av en medtävlare och slutade därmed på en åttonde plats i det tuffa motståndet. Rasmus Varg i sin tur gjorde en sämre start än föregående dag, men körde upp sig från tjugofjärde plats på första varvet till artonde i mål. Vann gjorde fransmannen Tom Guyon som samtidigt blev totalsegrare i helgen. EMX125 mästaren heter Mattia Guadagnini.

EMX250:

Pontus Jönsson gjorde en bra start som trea, men dalade så småningom ner i det tuffa tempot till en elfte plats. Alberto Forato vann till slut heatet medan Isak Gifting gjorde en stark uppkörning och slutade på en femte plats. Han blev även femma totalt i helgen, men helgens vinnare heter Stephen Rubini. Mästare totalt i årets EMX250-klass heter dock Roan Van De Moosdijk

Första heatet i MX2 vann den spanske förare Jorge Prado, och blev därmed världsmästare.Tvåa blev Tom Vialle från Frankrike och trea tysken Henry Jacobi. Vårt svenska VM-hopp Alvin Östlund hamnade på en klen artonde plats. Som helhet bjöd detta MX2-heat på idel raffel från start till mål med ett generöst mått av omkörningar.

MX1:

I racerklassens första heat tog Herlings ledningen. Han ledde sedan ända tills tre varv från slutet då han kraschade. Istället vann holländaren Glenn Coldenhoff. Tvåa blev fransmannen Romain Febvre och trea Tim Gajser, Slovenien som blev världsmästare förra helgen i Italien. Anton Gole, vår egen VM-förare kämpade på väldigt bra. Han låg länge åtta, men fick till slut nöja sig med en trettondeplats. Hela Uddevalla skrek när Anton var sexa ut i första svängen. Han körde för övrigt i svenska flaggans färger, vilket blev mycket uppskattat av publiken.

MX2:

Det andra heatet i sin tur var lika underhållande och spännande som det första. Vann gjorde Cervin Vlaanderson från Holland, tvåa blev Tom Vialle, som ledde heatet länge. Men byte av placeringar gjorde att han inte orkade hålla undan för Cervin. Trea blev Adam Sterry medan Jorge Prado från Spanien blev VM-vinnare. Under MX2s andra heat tog Febvre starten och ledde i stort sett hela heatet, men kraschade ut två varv från slutet. Tim Gajser vann till slut med Glenn Coldenhoff som två och Pauls Jonass som trea. Anton Gole kämpade till slut till sig en hedrande sextonde plats. Slutligen kan konstateras att det både var bra med publik och fint väder hela helgen. Sedan var det förstås extra kul att sätta Uddevalla MK på VM-kartan igen.