DUMBO

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Elefantäventyr, USA 2019
Regi: Tim Burton
I rollerna: Colin Farrell, Eva Green, Danny DeVito, Michael Keaton, Nico Parker
DVD/Blu-Ray/VOD
(Walt Disney Home Entertainment)

BETYG: TVÅ

Dumbo är en de mest klassiska tecknade filmerna i Disneys klassikerserie. Med nr fyra på ryggen tillhör den det verkligen gamla gardet. När Dumbo kom ut kunde den ses som Walt Disneys kommentar till andra världskrigets fasor. Det fanns en hel del referenser till kriget fast man nog inte tänkte på det då. Nåväl. Dumbo är först ut av en trio Disneyklassiker som blivit liveaction under året, de övriga två är Aladdin och Lejonkungen.

Dumbo är storyn om en Cirkuselefant som föds med ett par ovanligt för att inte säga enormt stora öron. Dumbo blir snabbt en hackkyckling och mobbas av de övriga. En dag när allt blivit för mycket för honom upptäcker han att de enorma öronen gör att han kan flyga. Dumbo blir en övernatts sensation och ett välförtjänt avbrott i den krigstyngda amerikanska vardagen. Cirkusen ser Dumbo som sin räddning och den lilla manegen byts snart ut mot en mycket större.

Jag har alltid gillat Tim Burtons skruvade värld. Från de tidiga filmerna som Beetlejuice och Edward Scissorhands via Batman-filmerna och fram till Miss Peregrines hem för besynnerliga barn. Men denna gång verkar han inte riktigt ha hittat rätt. Det är på tok för långt och långsamt fast filmen “bara” är strax under 2 timmar. Men det bästa av allt är Arcade Fires version av klassiska Dumbo-sången Baby Mine.

Extramaterialet är helt ok – bäst är ju den så kallade Easter Eggs-paraden. Där kan man se hur mycket möda och hyllningar till Disneys värld filmskaparna lagt till i produktion.

Skriven 2019-08-25

print

Våra samarbetspartners