NANNY 100 ÅR – underbart födelsedagsfirande med sälsafari och hallonbåtar

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Få 100-åringar jobbar fortfarande. Ännu färre firar sin 100-års dag med att jobba. Men Nanny är inte som andra 100-åringar! Nanny firar 100 år med glassbåtar och hallonbåtar och lakritsbåtar och sälsafari!

Som ni märker: det var mycket båtar på detta 100-års kalas! Det beror på att Nanny är en båt. En mycket fin, blå båt. Väderötrafikens flaggskepp!

Döden att bli kulturminnesmärke!

– Men hon är inte kulturminnesmärkt, berättar skepparen Nils Möller. För då får man inte göra någonting. Inte måla om henne, inte reparera motorn, ingenting!

Det skulle vara döden för Nanny att bli kulturminne. Hon älskar ju att jobba och folk älskar att åka till Hallands Väderö med henne.

– Många tycker att ALLA våra båtar ska vara som Nanny! säger Nils Möller. För Nanny är ju den riktiga Väderöbåten!

Filmkryssning utan Ingmar Bergmans ande!

Det går nämligen också nyare båtar till Hallands Väderö, och det är även dessa som har de berömda filmkryssningarna med Ingmar Bergman tema, till Hovs Hallar. De nya båtarna är katamaraner och kan gå mycket, mycket nära stranden när det är spegelblankt och fint väder.

– Förra filmkryssningen hade vi underbart väder, berättar Språkguiden Ingrid Persson Skog, och avslöjar att de även fick besök under färden. Nej, inte av Ingmar Bergmans ande, bättre upp!

– Sälar?

För det är ju inte säkert att sälarna VET att det är Ingmar Bergmankryssning, de kan ju tro att båten är ute på en av Väderötrafikens berömda sälsafaris!

Tumlare de verkliga giganterna!

– Nej, inte sälar, det var ÄNNU större stjärnor! Tumlare! berättar Ingrid stolt.

Tumlarna blev den stora attraktionen under kryssningen och Bergman kom nästan lite i skymundan. Det var som om tumlarna ville säga ifrån, att “Vi är de verkliga giganterna här!”

Sälsafari och glassbåtar

Nannys 100-års firande är även en sälsafari. Nu kan man ju aldrig vara säker på att sälarna dyker upp. Men det är ju aldrig fel att åka på kryssning med en fin gammal båt och Hallands Väderö är underbar att besöka! Speciellt med en guide som visar alla de undangömda guldkornen man inte hittar till själv! Hallands Väderö är så mycket mer än Sandhamn och betande kor.

Det är fint väder och humöret är gott bland alla födelsedagsfirare på Nanny och alla bjuds på jättegoda glassbåtar (lokalt producerade!) och på hemvägen ryktas det om speciellt Nannygodis.

Diverse Nannyprylar

Det finns speciella Nanny-100-år-förpackningar med hallonbåtar och lakritsbåtar! Och ja, de är också jättegoda! Men hade det inte varit roligt om det funnes blåbärsbåtar, i och med att Nanny är blå?

Nanny finns inte bara som godisförpackning. Nanny finns också som T-shirt, leksak, spel, målarbok, sagobok, glasunderlägg … Hon är riktigt berömd!

Ronja Rövardotter,Tage Danielsson, legend och historia

Promenaden på Hallands Väderö är ljuvlig, några stora djur syns inte till, däremot lämningar efter dem (stora, stora komockor!). Även detta är filmhistorisk mark – Ronja Rövardotters vårskrik spelades in på Hallands Väderö! Så Tage Danielsson har också beträtt denna fridfulla ö, som på våren ståtar med ofantliga mängder av vitsippor.

Historien om hur Hallands Väderö blev svenskt blandar legend och historia och Ingrid berättar mycket medryckande och spännande om alla turer kring den unika ön. Namnet Hallands Väderö har inget med Halland att göra, utan kommer förmodligen från det gamla ordet för häll … precis som namnet Hovs Hallar, som också har med hällar att göra…

Lycklig av sälar

Genom tiderna har ön varit en viktig betesmark – man visste ju var man hade djuren och de åt sig feta på både gräs och lind och ek – och framförallt på ekollon!

Naturen visar upp sig från sin bästa sida – största barnfavoriten blir en liggande lind, som är mycket klättervänlig! Men den största attraktionen dyker upp på hemvägen. Solen håller på att gå ner, och där på små kobbar ligger sälarna och myser, och tittar på oss lika mycket som vi tittar på dem. Det är massor av sälar!

– Säkert 100 stycken, säger någon, de har radat upp sig bara för att Nanny firar 100 år!

– NU är jag LYCKLIG på riktigt! suckar en helt salig sexåring.

Han hade oroat sig för att se “noll sälar” på sälsafarin.

Sälarna ser ut att instämma i det där med nuet: NU är jag lycklig! På riktigt! Nu, när jag bara ligger här, mot slutet av dagen, och njuter…

Ett trefaldigt skånskt leve för Nanny, 100 år! Och må hon gå många fina turer i framtiden!

  • Språkguiden Ingrid Persson Skog och skepparen Nils Möller på Hallands väderö. I bakgrunden syns den berömda 100-åringen Nanny - Foto: Belinda Graham
    Språkguiden Ingrid Persson Skog och skepparen Nils Möller på Hallands väderö. I bakgrunden syns den berömda 100-åringen Nanny - Foto: Belinda Graham

Skriven 2019-08-04

print

Våra samarbetspartners