FAST & FURIOUS: HOBBS & SHAW

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: David Leitch
I rollerna: Dwayne Johnson, Jason Statham, Idris Elba, Vanessa Kirby, Helen Mirren

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2019-08-02

När jag för två år sedan recenserade Fast & Furious 8, avslutade jag med att skriva “Jag gissar att jag om två år kommer att skriva om Fast & Furious 9 och påpeka att jag inte minns någonting alls av åttan”. Förvisso är det inte Fast & Furious 9 jag skriver om nu, men jodå, jag minns ingenting av åttan. Inte mer än att Dwayne Johnson och Jason Statham var med.

Till skillnad från rätt många andra, är jag inte speciellt förtjust i Fast & Furious-filmerna, även om de, i likhet med Mission: Impossible-serien, blivit bättre med åren. En orsak till att jag inte gillar Fast & Furious är att den vansinnigt triste Vin Diesel medverkar. Jag förstår inte vad folk ser i honom. I de senare filmerna i serien medverkar ovannämnda Dwayne Johnson och Jason Statham. Det är ju de här två jag vill se, inte Vin Diesel.

Uppenbarligen är det fler än jag som tycker så, för här får vi en så kallad spin off-film som bara handlar om Johnsons och Stathams rollfigurer; Luke Hobbs och Deckard Shaw. Atomic Blonde och Deadpool 2-regissören David Leitch har regisserat en film som inte bara visar sig vara en buddy movie och actionkomedi, utan även en frejdig tjoflöjtfilm!

Handlingen är föredömligt enkel, rättare sagt: till skillnad från alldeles för många actionfilmer idag, går det nästan att förstå vad Hobbs & Shaw handlar om. Vanessa Kirby spelar Hattie, som är något slags brittisk agent som i London lyckas stjäla ett virus en ond organisation är ute efter. Hattie stjäl viruset genom att injicera kapslarna i sin egen hand. Hattie jagas av onda och goda, och måste hittas innan kapslarna löses upp, vilket skulle leda till att inte bara Hattie stryker med, utan miljoner människor.

De som anlitas för att hitta Hattie är Hobbs i USA, och Shaw i London. Det är bara det att de två inte vet om att de handplockats för att samarbeta. Hobbs och Shaw hatar varandra och bråkar konstant, de pikar varandra oavbrutet.
Idris Elba spelar torpeden Brixton, som jagar Hattie – ja, han jagar förstås även Hobbs och Shaw. Shaw känner Brixton sedan tidigare – inte nog med det, Shaw har till och med dödat Brixton en gång, han sköt honom i huvudet. Brixton har dock återupplivats av skurkarna som något slags terminator. Han är genetiskt modifierad och har mekaniska kroppsdelar.
Jo, med den cyborgliknande Brixton, och Hobbs and Shaws närmast övermänskliga skicklighet och stryktålighet, närmar sig Hobbs & Shaw superhjältefilmen. Men det är inget jag klagar på.

Det tog drygt nittio minuter innan jag tittade på klockan när jag såg den här filmen. Det får sägas vara ett bra betyg – jag brukar börja titta på klockan efter en kvart. Men jag tyckte att de två första tredjedelarna av Hobbs & Shaw var ohemult kul. Jag gillar Dwayne Johnson och i synnerhet Jason Statham, jag gillar deras gnabbande, Vanessa Kirby visar sig också vara kul, när Brixton gör entré frågar en polis vem han är, varpå Brixton svarar “Skurk”, och vem kan motstå en sådan replik? Slagsmålen är uppfinningsrika och välkoreograferade, och Ryan Reynolds, som inte står med i rollistan, spelar en hysteriskt rolig CIA-agent i ett par scener. Även Kevin Hart medverkar utan credit. Eddie Marsan spelar en nobelpristagare, och Helen Mirren återkommer från de tidigare filmerna.

… Men efter de inledande nittio minuterna började jag skruva på mig. Huvudpersonerna anländer till Samoa, där Hobbs’ familj bor, och det är där slutstriden ska ske. Och detta håller på i 45 minuter. Visst finns det några kul inslag under slutuppgörelsen, men jag hade hunnit tröttna och ville mest att filmen skulle ta slut. Vad är det med filmproducenter idag? Varför måste HOBBS & SHAW vara två timmar och femton minuter? Om de rundat av efter 90 minuter hade vi fått en fartfylld, rolig och ganska perfekt actionkomedi. Nu blev det alldeles för utdraget och segt.

Trots dessa invändningar gissar jag att jag tycker att detta är den bästa Fast & Furious-filmen hittills. Jag gissar, eftersom jag alltså inte minns de tidigare filmerna.
Fast & Furious 9, nästa film i den ordinarie filmserien, får premiär våren 2020.

Skriven 2019-08-01

print

Våra samarbetspartners