Barocken som tema när Norrvikens hantverksmässa fyller 30

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Är det inte barockt, så är det tråkigt!

Det är lätt att dra sig till minnes Clocksworths ord från klassikern Skönheten och Odjuret, för ett besök på Norrviken är allt annat än tråkigt – eftersom det är fullständigt barockt! I ordets mest positiva bemärkelse. Det är fest och överdåd och ett firande av en vacker och överdådig konst-kultur-och-trädgårdsepok, hela sommaren, och som den största och mest gnistrande pärlan under hela säsongen så firar Hantverksmässan 30 år På Norrviken, med extra mycket aktiviteter och föredrag och workshops och kul för hela familjen.

Vilka teman kan man urskilja på årets Hantverksmässa?

1) Naturmaterial – det enkla är vackert!
2) Miljötänk och solidaritet – både globalt och lokalt.
3) Barocken – och inte bara när det gäller pärlsmycken!

Ull och lin och trä är rena naturmaterial som återkommer i många olika hantverksstånd.

Det hålls en kurs i hur man kardar och tovar och gör ett eget mjukt hjärta. Kläder i ull och lin och med naturtryck visas upp på modevisningen. Det är sommarvärme, men smart kommer hösten!

Alla vill ha ulliga saker med Harry Pottervibbar

Fårskinnsarbeten görs och säljs av Sven och Yvonne Persson från Enköping. Det finns allt från små fårmagneter (med äkta fårskinn) till stora får i trä och fårskinn, som barnen kan rida på. Små kaniner i fårskinn är populära – liksom de vita fårskinnsugglorna.

– De ser ut som Harry Potter-ugglan Hedwig, berättar Sven.

Sven berättar att många vuxna par kommer och köper ugglor till sig själva – fårskinnsdjuren är inte alls begränsade till att användas som leksaker. De är vackra prydnader i sig själva!

En fågel för Den hemliga trädgården

Gert Grimberg från Ängelholm håller en kurs i hur man täljer sin egen fågel – och för den som vill ha en färdig fågel finns det massor av vackra fåglar, täljda av Gert och målade av Britt Grimberg, att välja bland. En av Norrvikens trädgårdsmästare kommer förbi och lägger beslag på en rödhake. En klassisk beskyddare av trädgården! Som i Den hemliga trädgården. Trädgårdsmästarens bästa vän!

Gert tipsar om att inte missa showen Motorsågsskulptur. Där täljs det fram en trähund med ett verktyg som är något större än en täljkniv och publiken får stå på behörigt avstånd. Slutligen tänder man eld på hunden för att ge den en fin patina, och därefter börjar budgivningen från publiken, som stannar på det facila priset av 400 kronor för en motorsågskulptur som just kommit till.

Recycling och upcykling som gnistrar

Recycling och upcykling går som en röd tråd genom mässan.

Hjälporganisationen Vänner emellan från Boxholm finns på plats och visar vilka vackra linnevaror och linnekläder de gör, till verkade i Litauen, och det ger välbehövliga arbetstillfällen främst för kvinnor i Lituauen.

Zydre Ambrozeviciene har själv designat linnehanddukarna som hänger i skylten och som säljs på plats, liksom många andra fantasifulla saker. Karin Knutsson finns också på plats och berättar om deras viktiga hjälparbete för att göra livet lite lättare för vännerna i Litauen.

Geert van der Vossen från Den Flygande Gnistan sysslar med upcykling – industrispill blir till vackra lampor, skulpturer eller rostiga föremål som folk snabbt köper på sig för att pryda trädgården med. Den Flygande Gnistan ligger helt rätt i miljötrenden!

Närodlade, nyttiga vitaminbomber

Matbodarna drar mycket folk, och inte bara för att de ligger i skuggan!

Här finns mycket närodlat och härodlat — bland att sylt och dryck från Åhus, där havtorn och hjortron skapar riktiga vitaminbomber, utan onödiga tillsatser!

Karin Laserow finns på plats i gröna rummet i Villa Abelin och håller föredrag om barocken och visar upp sina antika barockfynd – både små charmiga ting och stora möbler – och visst ska man våga använda det gamla och älska det! Barocken var ju njutningens tidevarv då te, kaffe, choklad, tobak och exotiska frukter introducerades för folket – så på många sätt är barocken som gjord för vår tid. Vad sägs om att sitta på barockstolar med sirlig utsmyckning, eller att dricka varm choklad upphälld från en kanna som ser ut som en kokosnöt?

Pärlor bland konsten

Den nyaste fotoutställningen i Villa Abelin är av Björn Persson, som även är aktuell på Dunkers kulturhus, och hans bilder uppmanar till att tänka globalt och att ta ställning för att rädda utrotningshotade djur.

I växthuset Victoriahuset finns konstverk av Gynning x 2 – skulpturer av Agneta och måleri av Carolina.

I de små växthusen runtomkring finns Elsa Billgren och Lisa Abelsson. Elsa Billgren bjuder på barocka pärlor i gigantiska dimensioner, Lisa Abelsson har skapat helt fantastiska barocka kreationer av bland annat ståltråd – så hennes klänningar kan stå ute i väder och vind, utan att blekas, blåsa bort eller fransa sig.

Salamandrar och Ingmar Bergman

Klänningarna som står runt dammen (där de berömda salamandrarna bor) gör att man drar till minnes att det var här Ingmar Bergman filmade För att inte tala om alla dessa kvinnor … Med bland annat Jarl Kulle i en av huvudrollerna.

Det här är konstverk som samverkar med sin miljö på ett unikt sätt.

Nytt för i år är också Ulla Molins vilsamma trädgård (där pilkonstverken går att sitta i!) och trädgården för Hasses Busfrön – Hasse Andersson och hans trädgård är helt klart barnens favorit!

Kanske inte så barockt – men aldrig tråkigt!

  • Barockträdgården bär årets tema - Foto: Belinda Graham
    Barockträdgården bär årets tema - Foto: Belinda Graham

Skriven 2019-07-27

Så länge finns utställningarna kvar

Barockens år på Norrviken varar hela året. Nästa vår öppnar man trädgården med ett helt nytt tema!
De barocka konstutställningarna,med bland annat verk av Elsa Billgren och Lisa Abelsson finns att beskåda till och med den 30 september.
Missa heller inte: ljudkonstverk med barocka toner på olika ställen i trädgården!

print

Våra samarbetspartners