GNAGS, Plænen, Tivoli, Köpenhamn den 26 juli 2019

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Gnags hit Mr. Swing King skapar alltjämt hög puls på bästa sätt. Det tycker i alla fall våra danska skribenter Henrik och Belinda Hildebrandt, och efter att ha låtit både kamera och anteckningsbok komma till användning är detta vad de kom fram till:

Vitalt när klassikerna avverkades

Danska popinstitutionen Gnags sångare Peter Andreas Gjerluf Nielsen är nu 66 år gammal, men hans energi och tempo går inte av för hackor. I samma ögonblick som bandet intog scenen visade han sig från sin bästa vitala sida, och fansen var inte ett dugg sena med att ge direkt respons på den sprittande inviten från honom och resten av herrarna i bandet.

Det filosofiska och reflekterande lever som alltid i full välmåga i Gnags musik, och denna sköna sommarkväll välkomnade publiken i alla åldrar detta med öppna armar. Tusentals händer steg mot himlen när de många klassikerna från backkatalogen, däribland Danmark och Lav Sol Over Århus avverkades.

Bekräftelsens glamourösa nostalgi

Fast även de nya låtarna gick hem, däribland tre i rad från det senaste albumet, Robot’n’Roll. Dessa fungerade för övrigt också som en påminnelse om att Gnags anno 2019 inte bara förlitar sig på styrkan i det gamla materialet.

Denna fredag i kongens by finns det emellertid inget större för bandet än att få glädja sig åt bekräftelsens glamourösa nostalgi, så det var givet att klassiska nummer som Burhøns, Mr. Swing King, Kærester och Vilde Kaniner var det material som verkligen skapade den riktigt euforiska responsen..

I takt med tiden och timing

Fast filosofen Peter A.G. är inte enbart att likställa med nostalgi. Viljan till evigt lärande och livslust präglar honom än i lika hög utsträckning. Sångaren bjöd denna afton på idel relevanta anekdoter med röda kopplingar till vår nutid, vilket väl bevisade att han alltjämt är en man som lever i sin samtid. Om än han är skapad och formad av det förflutna. Kort sagt är han både i takt med tiden och har timing.

Från starkaste albumet någonsin

Bra timing kan man för övrigt också karaktärisera det faktum att Per Christian Frost är tillbaka i bandet igen som. Inte för att han är en bättre gitarrist än till exempel kollegan i bandet, Mika Vandborg, men han är i besittning av det där riktiga gamla Gnags DNA, och det smittade av sig på helhetsintrycket.

Därför var det också självklart att särskilt tre spår – Fodgænger, Slingrer ned ad Vestergade och avslutningsnumret Fuldmånen Lyser alla var hämtade från det förmodligen starkaste Gnagsalbumet någonsin, X från 1983. Därför är det också rätt givet att dessa alster också måste betraktas som några av de givna höjdpunkterna en kväll som denna när den vackra belysningen på Tivoliområdet vare sig var det som lyste starkast eller imponerade mest.

Foto: Henrik Hildebrandt

Skriven 2019-07-27

print

Våra samarbetspartners