EN KVINNA BLAND MÄN (On the Basis of Sex)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Kvinnlig historielektion och superhjältefilm på riktigt, USA 2018
Regi: Mimi Leder
I rollerna: Felicity Jones, Armie Hammer, Justin Theroux, Sam Waterston, Kathy Bates
DVD/Blu-Ray/VOD
(Nordisk Film)

Den 8 mars är det den internationella kvinnodagen – och då gick En kvinna bland män upp på biograferna. Nu kan man avnjuta filmen på DVD, BD eller VOD. Det här är ett fint litet drama som gör sig lika bra på bio som på TV:n.

Felicity Jones och Armie Hammer är de stora stjärnorna i filmen och deras samspel gör att filmen höjer sig högt över mängden.

Filmen handlar om ett rättsfall som fick stora konsekvenser för kvinnor i USA – även om det faktiskt utkämpades för en mans räkning (en av filmens, och även verklighetens, många ironier).

Kom in i juridiska herrklubben på nåder

Inledningsvis får vi träffa huvudpersonen som en glad färgklick mitt i en folkmassa som består av män, massor av män, i svarta och gråa kostymer, och så hör vi på soundtracket den gamla kampsången Ten thousand men of Harvard. Poängen går fram, med all önskvärd (över-)tydlighet. När Ruth Bader Ginsburg började som juridikstudent på 1950-talet var Harvard en exklusiv herrklubb – och ett par kvinnor kom in på nåder, och det skulle de minsann vara tacksamma för! Givetvis fick de jobba mycket hårdare för samma betyg och samma resultat. Dessutom skulle de vid utfrågningar kunna motivera varför de tog upp platser som hade kunnat gå till män.

För snygg, smart och judisk

Men … Det blev inte lättare när studietiden var förbi. För hela USA är ju som en enda stor herrklubb.
Ruth Bader Ginsburg är för snygg, för smart, för judisk … alltid finns det något att anmärka på!

Vad skulle alla fruarna säga om en snygg tjej fick jobb på kontoret?

Eftersom ingen advokatbyrå vill anställa henne börjar hon undervisa i juridik.

Och så går tiden.

Högt aktad medlem i högsta domstolen

Ända tills hennes make Martin hittar ett fall som Ruth inser har potential att förändra ALLA lagar i USA som diskriminerar mot kvinnor (och inte bara mot kvinnor).

Ruth Bader Ginsburg blev sedermera en högt aktad medlem av USA:s högsta domstol och hon är även ett kulturellt fenomen, vilket speglades i den sevärda dokumentären RBG som kom ut förra året.

Befriande med sympatiskt porträtt

Den här dramatiseringen av ett avgörande tillfälle i hennes karriär är skriven av en släkting till henne, Daniel Stiepleman. Det lägger grunden för ett sympatiskt och välvilligt porträtt, men samtidigt känns det befriande att man inte hamnar i den gamla klyschan “smart tjej som arbetar hårt MÅSTE ha ett uselt privatliv”! Biografier som framställer sina biografiobjekt som otrevliga, festande och drogkonsumerande egoister är inte automatiskt bättre eller mer sanna. (Speciellt inte i fallet Ruth Bader Ginsburg!).

Ruth är framgångsrik överallt – hon är framgångsrik och älskad på jobbet och hennes äktenskap är jämställt och kärleksfullt och hon är en lojal och duktig fru och dessutom en kanonmorsa .. Japp, Ruth klarar ett riktigt hattrick!

Välvilliga porträtt inte automatiskt insmickrande

Berättelsen är intressant och engagerande, paret Jones och Hammer så fina och rara ihop, hade man sett detta på teater hade man ställt sig upp och applåderat efteråt. Välvilliga porträtt är inte automatiskt insmickrande eller långtråkiga att se på. Captain Marvel, släng dig i väggen, RBG är ju för farao en riktig superhjälte!

Det skadar heller inte med rutinerade proffs som Sam Waterston och Kathy Bates i birollerna, den sistnämnda i rollen som kvinnosakskämpen Dorothy Kenyon. När hon dyker upp höjer sig en redan bra film ytterligare ett snäpp. En bedrift i sig!

På slutet gör Ruth Bader Ginsburg en cameo – som sig själv.

Skriven 2019-07-15

Om RBG:

Ruth Bader Ginsburg är jurist och sedan 1993 en av nio domare i USA:s Högsta domstol där hon arbetar än i dag (86 år gammal). På senare år har det uppstått en hel merch-marknad med RBG-prylar: T-shirts, muggar, barnkläder … och LEGO-figurer! RBG var med i LEGO-filmen 2. Hon har dessutom fått smeknamnet ¬”Notorious R.B.G.” (vilket anspelar på rapparen Notorious B.I.G.).
Ruth Bader Ginsburg är idag en riktig super¬stjärna!

print

Våra samarbetspartners