GODZILLA: ÅTERKOMSTEN (Shin Gojira)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Monstercomeback och japansk byråkrati, Japan 2016
Regi: Hideaki Anno och Shinji Higuchi
I rollerna: Hiroki Hasegawa, Yutaka Takenouchi, Satomi Ishihara, Ren Osugi, Amira Emoto
DVD/Blu-Ray/VOD
(Studio S Entertainment)

BETYG: ETT

Den senaste amerikanska Godzillafilmen; Godzilla II: King of Monsters, tyckte jag var rätt outhärdlig – bara en massa monsterfajter i mörker, och jag längtade ut från biografen. Jag tänkte att så här var väl inte de japanska Godzillafilmerna, vilka jag minns som rätt charmiga. Å andra sidan har jag inte sett de japanska filmerna sedan 1990-talet, då (vad jag tror var) allihop släpptes på VHS – de som kommit sedan dess har jag inte sett. Visst genomgick japanska Godzilla olika faser och olika grader av allvar, eller brist på allvar, men jag tyckte att de var kul och underhållande.

Nystart och realistisk skildring

Så ser jag då en ny, japansk Godzillafilm – Shin Gojira eller Godzilla: återkomsten från 2016 … och den visar sig vara mördande tråkig.

Godzilla: återkomsten, i regi av Hideaki Anno och Shinji Higuchi, är en reboot, en nystart. Det här är ett försök att göra en realistisk skildring av hur det skulle gå till om Godzilla för första gången anfaller dagens Japan. Vill vi se en realistisk skildring av detta? Efter att ha suttit igenom filmen är svaret på denna fråga: NEJ!

Gravallvarliga japaner i kostym

Visst är scenerna där Godzilla demolerar städer maffiga och häftiga. Men! Dessa scener upptar sammanlagt ungefär en kvart. Resten av den två timmar långa filmen består av gravallvarliga japaner i kostym som sitter i möten. Politiker och militärer. Namn och titel skrivs ut i bild, som om vi skulle lägga det på minnet.

Ointressant med heltäckningsmattor

Godzilla: återkomsten är en skildring av japansk byråkrati, och är man intresserad av japanska sammanträdeslokaler och kontor – och av heltäckningsmattor – får man sitt lystmäte. Istället för fläskiga scener med monster, får vi oändliga scener med folk som sitter ner och pratar. Och det är fruktansvärt ointressant och tråkigt. Om man inte är byråkrat själv och går igång på sånt här.

Jag hade grava problem med att behålla uppmärksamheten när jag såg filmen. Jag började tänka på annat och pyssla med annat.

Önskemål om ny film mittimellan för lite och för mycket action

Alltså: nu har vi fått en Godzillafilm med alldeles för mycket action, och en med alldeles för lite action. Hur vore det med en Godzillafilm som ligger någonstans mittemellan dessa två ytterligheter?

Skriven 2019-07-13

print

Våra samarbetspartners